O Σαντρ κέρδισε το μπρα ντε φερ στο Ιράκ

O Σαντρ κέρδισε το μπρα ντε φερ στο Ιράκ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ο Ιρακινός εθνικιστής κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος τάσσεται κατά της ανάμειξης των ΗΠΑ και του Ιράν στη χώρα, βγαίνει κερδισμένος από τη διαπάλη εξουσίας μετά τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Αλάουι. Ο Σαντρ προχώρησε σε επίδειξη πυγμής στέλνοντας και αποσύροντας τους υποστηρικτές του από τις διαδηλώσεις κατά το δοκούν, κινήσεις που εξόργισαν τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς και υπέρ του εκδημοκρατισμού στο Ιράκ ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και συνεχίζονται, παρά τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και των παραστρατιωτικών ομάδων. Σύμφωνα με την ιρακινή τηλεόραση, στις διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 556 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 13 ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Σωρεία καταγγελιών για απαγωγές και βασανισμούς διαδηλωτών έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ η πολιτική λύση που δόθηκε με την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί από τον υπουργό Επικοινωνιών Μοχάμεντ Αλάουι χαρακτηρίστηκε από τους διαδηλωτές «κίνηση άνευ ουσίας». Ο Αλάουι, όμως, χαίρει της εκτίμησης του Σαντρ, ο οποίος την Κυριακή απέσυρε τους διαδηλωτές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του από την πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης. Χθες τους έδωσε εντολή να επανέλθουν για να καταλάβουν το ψηλό κτίριο που δεσπόζει πάνω από την πλατεία και το οποίο είναι γνωστό ως «τουρκικό εστιατόριο».

Σύμφωνα με τον αναλυτή του κέντρου Κάρνεγκι για τη Μέση Ανατολή, Χαρίθ Χασάν, οι αρχές ασφαλείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσαν να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις χωρίς τη βοήθειά του Σαντρ. «Οι στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί μηχανισμοί βεβαιώθηκαν ότι δεν μπορούσαν να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας και να καταλήξουν σε συμφωνία για νέο πρωθυπουργό χωρίς τη βοήθεια του Σαντρ», είπε ο Χασάν. «Αυτό ενίσχυσε τη θέση του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή