Κορωνοϊός: Ευγνωμοσύνη Κίνας για την ελληνική στάση

Κορωνοϊός: Ευγνωμοσύνη Κίνας για την ελληνική στάση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας κορωνοϊού, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προσέφεραν σημαντική βοήθεια στην Κίνα. Η κινεζική πλευρά θα νιώθει παντοτινή ευγνωμοσύνη γι’ αυτό, ενώ η κινεζική πρεσβεία έχει δεχθεί σωρεία τηλεφωνημάτων και επιστολών από Ελληνες φίλους, οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν τη συμπάθεια και την υποστήριξή τους.

Λάβαμε (σ.σ. την Τετάρτη) την επιστολή του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στην οποία εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τον κινεζικό λαό, επαίνεσε τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης και υπογράμμισε την ελπίδα και την πεποίθησή του ότι η Κίνα θα ξεπεράσει σύντομα τη δυσκολία αυτή. Ευχαριστούμε ειλικρινά τον Ελληνα Πρόεδρο και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη και την κατανόησή του σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Χάρη στην ικανότητά της να κινητοποιεί τις κρατικές υποδομές με στόχο την εκπλήρωση σημαντικών στόχων, η κυβέρνηση του Πεκίνου δημιούργησε σύστημα πρόληψης και ελέγχου, που θα προλάβει την εξάπλωση, ακολουθώντας τις αρχές της διαφάνειας, της επιστήμης και της ευνομίας.

Η κινεζική κυβέρνηση έλαβε ήδη σειρά αυστηρών μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παράλληλα, μοιράζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τεχνικά στοιχεία και δεδομένα για τον ιό και συνεργάζεται στενά με τη διεθνή αυτή οργάνωση και τις εμπλεκόμενες χώρες. Οι αυστηροί υγειονομικοί κανόνες που υιοθέτησε υπερβαίνουν κατά πολύ τους κανόνες που έχει θέσει από το 2005 ο ΠΟΥ.

Η κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα συνεργάζεται ενεργά με τις ελληνικές αρχές για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η πρεσβεία βρίσκεται σε στενή επαφή με τα υπουργεία Υγείας και Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια πρόληψης και ελέγχου, αλλά και προσφοράς προξενικών υπηρεσιών σε Ελληνες πολίτες που χρειάζονται βοήθεια στην Κίνα. Σε ό,τι αφορά τους Κινέζους πολίτες στην Ελλάδα, η πρεσβεία συνεργάζεται στενά με την κινεζική παροικία, δημιουργώντας δίκτυο πληροφόρησης με στόχο την επικοινωνία με κάθε Κινέζο πολίτη που κατοικεί στην Ελλάδα και καλώντας όσους βρέθηκαν στην επαρχία Χουμπέι τις τελευταίες εβδομάδες να αναβάλουν την επιστροφή τους στο ελληνικό έδαφος και να θέσουν τους εαυτούς τους σε οικειοθελή καραντίνα για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, προτού επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Η πρεσβεία τύπωσε φυλλάδια με υγειονομικές πληροφορίες, μοιράζοντάς τα σε αεροδρόμια, ενημερώνοντας επιβάτες και Κινέζους πολίτες για μεθόδους πρόληψης μόλυνσης και αυτοπροστασίας, ζητώντας τους να μεταβούν στα ενδεδειγμένα νοσοκομεία εφόσον χρειαστεί. Ενημέρωσε επίσης την αεροπορική εταιρεία Air China να εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους για την κατάσταση της υγείας επιβατών, αναφέροντας στις ελληνικές αρχές κάθε ύποπτο κρούσμα, ενώ στις κινεζικές επίσημες αντιπροσωπείες, οι οποίες επρόκειτο να επισκεφθούν την Ελλάδα, συστήθηκε να αναβάλουν τα ταξίδια τους.

Ελπίζουμε ότι τα ελληνικά ΜΜΕ θα συνεχίσουν να καλύπτουν αξιόπιστα την επιδημία, ενημερώνοντας το ελληνικό κοινό για τα αυστηρά και αποφασιστικά κινεζικά μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί, να ελεγχθεί και οι ασθενείς μπορούν να γιατρευτούν. Παρότι ο κορωνοϊός έχει μολύνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, η θνησιμότητά του είναι της τάξεως του 2,1%, ποσοστού πολύ χαμηλότερου εκείνου άλλων ιών παλαιότερα όπως ο Εμπολα, ο SARS και ο MERS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή