Φραστικά πυρά Παλαιστινίων και Αμερικανών

Φραστικά πυρά Παλαιστινίων και Αμερικανών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα παρέμενε χθες η ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη και την Ιερουσαλήμ, μία ημέρα μετά την αναζωπύρωση της βίας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 16 Ισραηλινοί. Ρόλο πυροκροτητή έπαιξε το πρόσφατο σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό, που ικανοποίησε πλήρως το Ισραήλ, προκαλώντας θύελλα οργής στους κόλπους των Παλαιστινίων.

Ηλεκτρισμένη ήταν χθες η ατμόσφαιρα στο χωριό Αζούν της Δυτικής Οχθης, όπου κηδεύτηκε Παλαιστίνιος αστυνομικός,  ο οποίος είχε σκοτωθεί την προηγούμενη ημέρα από πυρά του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή. Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία, ενώ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο περί λάθους. Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Σαέμπ Ερεκάτ κατήγγειλε τον Λευκό Οίκο ως κατεξοχήν υπεύθυνο για το νέο κύμα βίας. «Εκείνοι που παρουσιάζουν σχέδια για προσάρτηση (παλαιστινιακών εδαφών) και νομιμοποιούν την κατοχή και τους (ισραηλινούς) εποικισμούς είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την όξυνση της βίας και της αντι-βίας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Προσέθεσε, δε, ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «ένα πραγματικό σχέδιο ειρήνευσης» στη Μέση Ανατολή.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τζάρεντ Κούσνερ, εμπνευστής του επίμαχου αμερικανικού σχεδίου και γαμπρός του προέδρου Τραμπ, είχε επιτεθεί μετωπικά εναντίον των Παλαιστινίων, παραβιάζοντας τη συνήθη διπλωματική πρακτική της Ουάσιγκτον που ήθελε τις ΗΠΑ σε ρόλο ουδέτερου μεσολαβητή μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών. Ο Κούσνερ κατηγόρησε τον Μαχμούντ Αμπάς για την αναζωπύρωση της βίας, υποστηρίζοντας ότι «κάλεσε τον λαό του σε ημέρα οργής χωρίς να έχει καν διαβάσει το σχέδιο» και προσέθεσε: «Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν μακρά ιστορία καταβολής επιδομάτων σε οικογένειες τρομοκρατών και υποκίνησης σε Ιντιφάντα (εξεγέρσεις), όταν δεν παίρνουν αυτό που ζητούν».

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διακινδύνευσε την κατάρριψη συριακού επιβατικού αεροσκάφους που πετούσε από την Τεχεράνη προς τη Δαμασκό και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στη ρωσική βάση του Χμεϊμίμ, στη Συρία, για να αποφύγει πυρά της συριακής αεράμυνας που απαντούσαν σε ισραηλινή επιδρομή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ, υποστήριξε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί εκ συστήματος επιβατικά αεροσκάφη, ως προκάλυμμα για να μπλοκάρει τη συριακή αεράμυνα, αδιαφορώντας για τα πιθανά θύματα. Το συριακό αεροπλάνο μετέφερε 172 επιβάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή