«Αναζητείται» ηγέτης για το CDU

«Αναζητείται» ηγέτης για το CDU

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. H αιφνιδιαστική ανακοίνωση της προέδρου του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ χθες το μεσημέρι ότι δεν θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία, ήταν ένα ακόμη σύμπτωμα της κρίσης που μαστίζει το μεγαλύτερο γερμανικό κόμμα. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ είναι οπαδός της μετριοπαθούς γραμμής, στα βήματα της καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ η απόσυρσή της από τη διεκδίκηση της καγκελαρίας ανοίγει τον δρόμο για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

«Πρέπει να είμαστε δυνατοί», δήλωσε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ. «Δυνατότεροι από ό,τι τώρα». Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την 57χρονη πρόεδρο του κόμματος ήταν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας στη Θουριγγία. Το τοπικό παράρτημα του κόμματος αγνόησε τις παραινέσεις της και ψήφισε τοπικό πρωθυπουργό από κοινού με την ακροδεξιά AfD, με αποτέλεσμα να παρέμβει η καγκελάριος Μέρκελ και να κάνει λόγο για «ασυγχώρητη» εξέλιξη.

«Σαν μεγεθυντικός φακός, η αυτονόμηση του τοπικού παραρτήματος της Ερφούρτης (πρωτεύουσας της Θουριγγίας) έδειξε τη δραματική απώλεια κύρους της προέδρου» σχολίασε το περιοδικό Spiegel, κάνοντας λόγο για «φυγόκεντρες δυνάμεις». «Σπανίως έχει εμφανιστεί το κόμμα τόσο διχασμένο» είπε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Κάρστεν Λίνεμαν. «Αν (η νέα ηγεσία) δεν πετύχει, κινδυνεύουμε να χάσουμε το καθεστώς του μεγάλου κόμματος».

«Αναζητείται» ηγέτης για το CDU-1

Η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ανακοινώνει την απόφασή της κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.  

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ θα παραμείνει στο αξίωμα της υπουργού Αμυνας, ενώ η εκλογή διαδόχου στην ηγεσία του κόμματος θα γίνει το καλοκαίρι. Οποιος αναλάβει την ηγεσία του κόμματος θα είναι αυτομάτως υποψήφιος καγκελάριος στις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Το ερώτημα

Κατά την ιστοσελίδα Politico, το ερώτημα είναι αν ο νέος ηγέτης του κόμματος θα περιμένει ώς το 2021 ή αν θα θελήσει να ενισχύσει το προεκλογικό προφίλ του, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την καγκελαρία. «Με δεδομένη την εμπειρία της Κραμπ-Κάρενμπαουερ (σ.σ. που ήταν πρόεδρος του κόμματος αλλά όχι καγκελάριος, με αποτέλεσμα να μην έχει περιθώρια χειρισμών) φαίνεται απίθανο ο αντικαταστάτης της να δεχθεί το κομματικό αξίωμα χωρίς την καγκελαρία» εκτίμησε η ιστοσελίδα. «Με άλλα λόγια, το ερώτημα είναι αν η Μέρκελ θα φύγει ένα χρόνο πριν από το προκαθορισμένο» (το καλοκαίρι του 2020 αντί το φθινόπωρο του 2021) σημείωσε η ιστοσελίδα, προσθέτοντας ότι η Μέρκελ παραμένει η πλέον δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή