H Ευρωβουλή δεν λέει όχι στους κλώνους

H Ευρωβουλή δεν λέει όχι στους κλώνους

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε χθες πρόταση απαγόρευσης της έρευνας γύρω από την κλωνοποίηση ανθρώπινων εβρύων, την οποία είχε καταθέσει, υπό μορφή έκθεσης, ο Ιταλός βουλευτής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίβλιο Μπερλουσκόνι.

Η ψήφιση της μη δεσμευτικής έκθεσης, θα προκαλούσε σημαντικές δυσχέρειες στα σχέδια της E.E. για χρηματοδότηση των γενετικών ερευνών με το ποσό των 2,15 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η πρόταση του Ιταλού ευρωβουλευτή καταψηφίστηκε με 316 ψήφους έναντι 37 υπέρ και 47 αποχών. H απόρριψη της πρότασης αποτελεί σημαντική αποτυχία στις προσπάθειες για επιβολή νομοθετικού πλαισίου στην κλωνοποίηση από τα 15 κράτη-μέλη της E.E. «Ολες οι πολιτικές παρατάξεις εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την πρόταση νόμου και τελικώς την απέρριψαν», δήλωσε χθες ο Ρόμπερτ Γκέμπελς, πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανθρώπινη γενετική έρευνα.

Ο εισηγητής της έκθεσης, Φρανσέσκο Φιόρι, ζήτησε αμέσως να καταβληθούν νέες προσπάθειες για επιβολή αυστηρών κανόνων. Μέχρι σήμερα, εννέα κράτη-μέλη της E.E. διαθέτουν νομοθεσία που απαγορεύει την έρευνα βλαστοκυττάρων και ανθρώπινων εμβρύων. H έκθεση, που αναμενόταν να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτυχε εν τέλει αρνητικής αντιμετώπισης από όλο το πολιτικό φάσμα, σε διαδικασία που διήρκησε δυόμισι ώρες. Αμφισβητώντας ουσιαστικά την εκγυρότητα της έκθεσης, ο Γκέμπελς ανέφερε ότι τα 235 άρθρα της ήταν πολλές φορές αντικρουόμενα, δίνοντας τη δυνατότητα διαφορετικών ερμηνειών. «O σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν επιτρέπει τη μετατροπή του ανθρώπου σε συνονθύλευμα απλών βιολογικών στοιχείων. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ θεραπευτικής και αναπαραγωγικής κλωνοποίησης, ενώ κάθε χαλάρωση της ισχύουσας απαγόρευσης θα οδηγήσει σε πιέσεις για ενίσχυση της παραγωγής και χρήσης εμβρύων», αναφέρει η έκθεση του Ιταλού ευρωβουλευτή.

Η έκθεση προέκυψε από μελέτη 11 μηνών, η οποία εστιάσθηκε στη συλλογή απόψεων ειδημόνων, υποστηρικτών και μη της κλωνοποίησης. Οι προσπάθειες για ανθρώπινη κλωνοποίηση προκαλούν σημαντικές ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, καθώς απαιτεί τη συλλογή κυττάρων ανθρώπινων εμβρύων, με στόχο τη μεταμόσχευσή τους για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Προτάσεις

Οργανώσεις αντιτιθέμενες στην άμβλωση διαφωνούν με τη χρήση ανθρώπινων εμβρύων για έρευνα ή μεταμόσχευση, ενώ ανάλογη στάση τηρούν και ορισμένες καθολικές χώρες της νότιας Ευρώπης. Οι Συντηρητικοί, οι οποίοι διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, είχαν υποστηρίξει προτάσεις για πλήρη απαγόρευση τη κλωνοποίησης, ενώ τα κεντρώα και σοσιαλιστικά κόμματα είχαν ζητήσει την επιβολή χαλαρών κανόνων.

Στο μεταξύ, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση ιδιωτικής εταιρείας στις ΗΠΑ ότι πέτυχε να κλωνοποιήσει ανθρώπινο έμβρυο, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε χθες την ίδρυση Επιτροπής του Λευκού Οίκου για τη Βιοηθική, με στόχο την πληροφόρηση του Αμερικανού προέδρου και τον προσδιορισμό των ανθρώπινων και ηθικών επιπτώσεων των πρόσφατων ανακαλύψεων στη βιοϊατρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή