Ο ΠΟΥ επαινεί την Κίνα για τα μέτρα

Ο ΠΟΥ επαινεί την Κίνα για τα μέτρα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο» και «δημόσιο κίνδυνο Νο 1» αποκάλεσε χθες τον νέο κορωνοϊό ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο αριθμός των θυμάτων στην Κίνα από τον νέο ιό, που ονομάστηκε χθες επισήμως COVID-19, είχε ανέλθει σε 1.017 μέχρι και τη Δευτέρα, αλλά παρ’ όλη την ανησυχία του ΠΟΥ ο σημαντικότερος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης και γνωστός επιδημιολόγος Ζονγκ Νανσάν προέβλεψε πως η επιδημία θα κορυφωθεί στην Κίνα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάντως, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους εμφανίστηκε χθες λιγότερο αισιόδοξος, λέγοντας ότι η νέα επιδημία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τρομοκρατική απειλή και πως τα μέτρα που λαμβάνουν οι διάφορες κυβερνήσεις ανά την υφήλιο κατά του COVID-19 πρέπει να είναι «όσο πιο επιθετικά γίνεται», όπως έχει κάνει η κινεζική κυβέρνηση. Η παρασκευή εμβολίου δεν θα πρέπει να αναμένεται παρά σε 18 μήνες, πρόσθεσε ο Γκεμπρεγιέσους, καλώντας τις κυβερνήσεις να εντείνουν τα μέτρα για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τον περιορισμό της επιδημίας. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο ΠΟΥ, αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είχε επαινέσει την κινεζική κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει λάβει προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα αυξήθηκε τη Δευτέρα κατά 108, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την κινεζική κυβέρνηση, ωστόσο ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού που προκαλεί πνευμονία υποχώρησε για έβδομη συναπτή ημέρα, πλην της επαρχίας Χουμπέι όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν στις υπόλοιπες επαρχίες της Κίνας σε 381 στις 10 Φεβρουαρίου, από 890 στις 3 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες η κινεζική εθνική επιτροπή υγείας. Συνολικά στην Κίνα τα κρούσματα αυξήθηκαν την Κυριακή κατά 2.478 και ανήλθαν συνολικά σε 42.708. Εκτός Κίνας έχουν αναφερθεί μόλις 319 κρούσματα και δύο θάνατοι, σύμφωνα με το Reuters.

Το Πεκίνο έχει λάβει, μετά την αρχική καθυστερημένη αντίδραση, δρακόντεια μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει την επιδημία του COVID-19, θέτοντας μεταξύ άλλων σε καραντίνα ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι, με πληθυσμό 60 εκατ. ανθρώπους και πρωτεύουσα τη Γουχάν, όπου ανιχνεύθηκε πρώτα φορά ο νέος ιός τον περασμένο Δεκέμβριο. Χθες, η κυβέρνηση της Χουμπέι απέλυσε δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ο επιδημιολόγος Ζονγκ Νανσάν, ο οποίος είχε γίνει διάσημος για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της επιδημίας SARS το 2002-2003, δήλωσε χθες στο Reuters ότι «ελπίζω η επιδημία να σταματήσει μέχρι τον Απρίλιο. Ο Ζονγκ στηρίζει την πρόβλεψή του στη μείωση των νέων κρουσμάτων εκτός Χουμπέι, όπου σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες οι συνθήκες περίθαλψης είναι κακές εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού των ασθενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή