Κινήσεις για χαλιναγώγηση Τραμπ

Κινήσεις για χαλιναγώγηση Τραμπ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευμένοι από τη γρήγορη απαλλαγή του προέδρου Τραμπ στην πρόσφατη δίκη του από τη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να τον χαλιναγωγήσουν, ενισχύοντας τον έλεγχο του Κογκρέσου στις πιο αμφιλεγόμενες πλευρές της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του.

Σε βασικό στόχο της εκστρατείας τους αναδεικνύεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, τον οποίο η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε «πρωτοπαλίκαρο» του Τραμπ και «θλιβερή απογοήτευση» για τον αμερικανικό λαό. Αφορμή για τη σκληρή επίθεση των Δημοκρατικών στάθηκε η συμπεριφορά του Μπαρ στην υπόθεση του φίλου και πρώην συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Ρότζερ Στόουν. Τον Νοέμβριο, ο Στόουν κρίθηκε ένοχος για ψευδή κατάθεση στις έρευνες του Κογκρέσου για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 και τη Δευτέρα οι τέσσερις εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση πρότειναν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης επτά έως εννέα ετών.

Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο Τραμπ έκανε λόγο για «δικαστικό λάθος» και «πολύ άδικη συμπεριφορά», ωθώντας τους τέσσερις εισαγγελείς να αποσυρθούν από την υπόθεση. Αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης συμμορφώθηκε στις απαιτήσεις του, καθώς ζήτησε, με ανακοίνωσή του, να επιβληθεί «πολύ μικρότερη ποινή» στον Στόουν, της τάξης των τριών με τεσσάρων ετών.

Υστερα από τη σκληρή επίθεση των Δημοκρατικών, ο Μπαρ έλαβε κάποιες αποστάσεις από τον Τραμπ, καλώντας τον «να σταματήσει να κάνει αναρτήσεις στο Twitter για υποθέσεις που εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης». Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ABC, δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις του προέδρου «καθιστούν αδύνατη» την εκτέλεση του έργου του και προσέθεσε: «Δεν θα εκφοβιστώ ούτε θα επηρεαστώ από κανέναν… είτε πρόκειται για το Κογκρέσο, τους συντάκτες μιας εφημερίδας ή τον πρόεδρο». Ωστόσο, ο Τραμπ απέρριψε την έκκληση του υπουργού του, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «νόμιμο δικαίωμα» του προέδρου να εκφράζει τη γνώμη του για ποινικές υποθέσεις, ενώ επέμεινε ότι δεν άσκησε καμία επιρροή στους δικαστές και εισαγγελείς της υπόθεσης Στόουν.

Στο μεταξύ, η Γερουσία υπερψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει στον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν χωρίς έγκριση του Κογκρέσου.

Η απόφαση πέρασε χάρη στις ψήφους οκτώ Ρεπουμπλικανών, που συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί άνετα από τη Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Τραμπ θα ασκήσει βέτο, καθώς δεν εξασφαλίστηκε η αναγκαία, για την ακύρωση του προεδρικού βέτο, πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Γερουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή