ΚΟΣΜΟΣ

Στο μικροσκόπιο η γρίπη των πτηνών

Στο μικροσκόπιο η γρίπη των πτηνών

ΣΟΦΙΑ. Ακόμα ένας υγειονομικός κίνδυνος εμφανίστηκε στον ορίζοντα, καθώς οι αρχές ασφαλείας τροφίμων της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν χθες ότι εντοπίστηκε εστία γρίπης των πτηνών (από το στέλεχος H5N8) σε πτηνοτροφική μονάδα με πάπιες στην πόλη Ρακόφσκι, 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σόφιας, στη νότια Βουλγαρία. Το σύνολο των πουλερικών, οι 5.830 πάπιες που εκτρέφονται στη μονάδα, πρόκειται να θανατωθεί, αναφέρουν οι Αρχές στη σχετική ανακοίνωσή τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση ανίχνευσης του άκρως μολυσματικού παράγοντος τη νέα χρονιά. Από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε γύρω από την πτηνοτροφική μονάδα μια ζώνη προστασίας ακτίνας τριών χιλιομέτρων, ενώ απαγορεύτηκε κάθε μεταφορά άγριων ή οικόσιτων πτηνών στο εσωτερικό της, όπως εξάλλου και η πώληση κρέατος πουλερικών και αυγών.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που εντοπίζεται επιδημία του συγκεκριμένου στελέχους Η5Ν8 της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη. Από τα τέλη του 2019 μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί εστίες σε Πολωνία (20), Ουγγαρία (4), Σλοβακία (3), Ρουμανία (2) και από μία σε Τσεχία και Ουκρανία. Στην Τσεχία οι Αρχές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη θανάτωση 140.000 γαλόπουλων και κοτόπουλων. Επίσης, επιδημική εστία εντοπίστηκε και στις αρχές του μήνα στο Μπρέτζφελντ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στη Γερμανία, όπου το στέλεχος Η5Ν8 προκάλεσε τον θάνατο 44 πτηνών από ένα σμήνος 68, ενώ τον Ιανουάριο το ίδιο στέλεχος είχε εντοπιστεί και στο Βρανδεμβούργο.

Επιδημική εστία εντοπίστηκε στις αρχές του μήνα και σε πτηνοτροφική μονάδα της Σαουδικής Αραβίας στην κεντρική περιοχή Σουνταΐρ, προκαλώντας τον θάνατο 22.700 πουλερικών, ενώ άλλες 385.300 θανατώθηκαν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι ήδη από τα τέλη του 2019 έχουν ανιχνευθεί πολλαπλά κρούσματα της γρίπης των πουλερικών σε ολόκληρη την Ευρώπη,  χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί και μετάδοση που παθογόνου παράγοντος στον άνθρωπο. Καθώς, όμως, αυτά τα στελέχη μπορούν να μεταλλαχθούν ώστε να προσβάλουν εύκολα τον ανθρώπινο οργανισμό, οι υγειονομικοί φορείς παρακολουθούν προσεκτικά την εξάπλωσή τους.