ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Πυραύλους Patriot για τη Συρία ζήτησε από τις ΗΠΑ η Τουρκία

Bloomberg: Πυραύλους Patriot για τη Συρία ζήτησε από τις ΗΠΑ η Τουρκία

Η Τουρκία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δύο συστοιχίες πυραύλων Patriot, οι οποίες θα εγκατασταθούν στα νότια σύνορα της και θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του συριακού στρατού σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, επικαλούμενο ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο.

Η αποκάλυψη έρχεται σε μία χρονική στιγμή έντασης στη βορειοδυτική Συρία, με τον σημερινό απολογισμό για τον τουρκικό στρατό να είναι δύο στρατιώτες νεκροί και πέντε τραυματίες στο Ιντλίμπ, μετά από πλήγματα των συριακών ενόπλων δυνάμεων. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα πλήγματα ήταν αεροπορικά, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει εάν προήλθαν από συριακά ή ρωσικά αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, 15 Τούρκοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ, ο οποίος με τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας, προσπαθεί να ανακαταλάβει το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων που αντιτάσσονται στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, εφόσον η Τουρκία λάβει τους πυραύλους, θα  μπορέσει να χρησιμοποιήσει F-16 σε επιχειρήσεις εναντίον φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ, εξασφαλίζοντας την προστασία των νότιων συνόρων της με τους Patriot.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τις ΗΠΑ, μία εβδομάδα μετά τη μεταφορά του αιτήματος στον αρμόδιο Αμερικανό αξιωματούχο για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι.

To δημοσίευμα επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να στείλουν πυραυλικά συστήματα Patriot στην Τουρκία για να χρησιμοποιηθούν για ασφάλεια στον πόλεμο στη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Οι δηλώσεις του έγιναν στο CNN Turk με την παράλληλη επισήμανση ότι η Άγκυρα «αναμφισβήτητα» θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Αναφερόμενος στους Patriot, ο Ακάρ τόνισε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά αυτών των πυραυλικών συστημάτων.

«Οι ΗΠΑ τονίζουν στις ανακοινώσεις τους ότι μας στηρίζουν στο Ιντλίμπ. Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι Αμερικανοί στρατιώτες μπορεί να εμφανιστούν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λάβουμε στήριξη με την μορφή συστοιχιών Patriot, ίσως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Στη συνέντευξη του ο Ακάρ δήλωσε πως Τουρκία και Ρωσία συζητούν τη χρήση του συριακού εναέριου χώρου στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν η Ρωσία «υποχωρήσει».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός είπε πως υπήρξε ένας «υγιής διάλογος» μεταξύ Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων επιτόπου στην Ιντλίμπ και πως η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί καμία πρόταση να μετακινήσει τα τουρκικά φυλάκια παρακολούθησης στην περιοχή.

Παράλληλα ο επικεφαλής του τουρκικού Πενταγώνου τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις κοινές περιπολίες με τη Ρωσία στη Συρία, όπως είχαν συμφωνήσει οι πρόεδροι της χώρας.

"Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ…Δεν έχουμε προβλήματα με την Ρωσία, ο στόχος μας είναι το (συριακό) καθεστώς", τόνισε ο Ακάρ.