ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης για τον Ρότζερ Στόουν

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης για τον Ρότζερ Στόουν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, καταδικάστηκε χθες σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών για παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης, που στόχευε στην προστασία του Αμερικανού προέδρου. Η αρχική πρόταση των εισαγγελέων ήταν κάθειρξη επτά έως εννέα ετών και οι παρεμβάσεις από τον Λευκό Οίκο για να μειωθεί η ποινή προξένησαν ανοικτή ρήξη ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Ο 67χρονος Στόουν καταδικάστηκε για την παροχή ψευδούς κατάθεσης στην επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνούσε ενδεχόμενη συμπαιγνία του Αμερικανού πρόεδρου με τη Ρωσία για την άσκηση προεκλογικής επιρροής προς όφελός του. Η υπόθεση έχει γίνει κόκκινο πανί για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος τη χαρακτηρίζει παράδειγμα μεροληπτικής αντιμετώπισης από τη Δικαιοσύνη εις βάρος του. Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ επιτέθηκε μέσω του Τwitter στους εισαγγελείς, στην επικεφαλής των ενόρκων και στη δικαστή Εϊμι Μπέρμαν-Τζάκσον.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, η δικαστής Μπέρμαν-Τζάκσον είπε ότι οι παρεμβάσεις στην έρευνα αποτέλεσαν «απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας», ενώ προχώρησε σε υπαινικτική αναφορά στον Αμερικανό πρόεδρο. «Η αποστροφή για τις προσπάθειες υπεράσπισης των πράξεών του ως δήθεν συνηθισμένης πρακτικής πρέπει να υπερβαίνει τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές», είπε, προσθέτοντας ότι την ίδια αποστροφή πρέπει να προξενεί και «οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο των ενόρκων και των λειτουργών της Δικαιοσύνης».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπαρ επετέθη δημόσια στον Αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι τα tweets του Τραμπ δυσχεραίνουν το έργο του ως υπουργού Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος όμως αγνόησε επιδεικτικά τη σύσταση του υπουργού, επιμένοντας ότι έχει «νομικό δικαίωμα» να παρεμβαίνει σε ποινικές υποθέσεις.

Τελικά, ο Μπαρ συνέστησε στους εισαγγελείς να προτείνουν πιο ήπια ποινή, σύσταση που οδήγησε στην παραίτηση και των τεσσάρων εισαγγελέων. Οι φήμες ότι ο Μπαρ βρισκόταν στα πρόθυρα της παραίτησης διαψεύσθηκαν από τον εκπρόσωπό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή