Κορωνοϊός: Εξαρση κρουσμάτων στη Νότια Κορέα – Παροξυσμός στην Ουκρανία

Κορωνοϊός: Εξαρση κρουσμάτων στη Νότια Κορέα – Παροξυσμός στην Ουκρανία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 συνεχίζεται. Χθες τα κρούσματα ανέρχονταν σε περισσότερα από 75.400, ενώ οι θάνατοι ξεπεράσαν τις 2.236. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται πλέον η Νότια Κορέα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες. Ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσουνγκ Σίε Κιουν δήλωσε ότι τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 100 και οι θάνατοι ανέρχονται σε δύο. Δύο πόλεις, η Νταεγκού και η Τσεονγκντό, στον Νότο της χώρας, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, έχουν χαρακτηριστεί «ζώνες ειδικής φροντίδας» και οι δρόμοι τους έχουν ερημώσει. Οι Αρχές εκτιμούν ότι η επιδημία στη Νότια Κορέα ξεκίνησε από την Τσεονγκντό και ειδικότερα από τους χιλιάδες ακολούθους θρησκευτικής αίρεσης που παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία του αδελφού του ιδρυτή της κατά την περίοδο 31 Ιανουαρίου μέχρι 2 Φεβρουαρίου. Συνολικά στη Νότια Κορέα έχουν ταυτοποιηθεί 204 κρούσματα, γεγονός που την κάνει τη μεγαλύτερη επιδημική εστία μετά την ηπειρωτική Κίνα και το κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» που παρέμεινε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, με πέτρες, ξύλα και φωτιές υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του Νόβι Σαντζάρι, της κεντρικής Ουκρανίας, 72 άτομα (45 Ουκρανούς και 27 υπηκόους κυρίως κρατών της Νότιας Αμερικής) που επαναπατρίστηκαν από την Κίνα εξαιτίας της επιδημικής νόσου και επρόκειτο να μπουν σε προληπτική καραντίνα σε σανατόριο της περιοχής. Πολλοί από τους οργισμένους κατοίκους, που ήταν προφανώς υπό την επήρεια αλκοόλ, λιθοβόλησαν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους 72, θρυμματίζοντας τα τζάμια τους, έστησαν οδοφράγματα, έκαψαν λάστιχα και συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που συνόδευαν τα λεωφορεία. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) επισημαίνουν ότι τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν από ηλεκτρονική επιστολή με ψεύτικο αποστολέα το υπουργείο Υγείας, η οποία ανέφερε ότι κάποιοι από τους 72 είχαν προσβληθεί από τον ιό. Από τις ταραχές κατέληξαν στο νοσοκομείο εννέα αστυνομικοί και ένας πολίτης, ενώ συνελήφθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 24 άτομα.

Ενας από τους οργισμένους κατοίκους ακούστηκε να προτείνει να απομονωθούν οι 72 στο Τσερνόμπιλ, ενώ άλλος πρότεινε να τους μεταφέρουν στο Κοινοβούλιο ή να τους πάρει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο σπίτι του, εφόσον ισχυρίζεται ότι είναι ακίνδυνοι. Στο αίτημα αυτό απάντησε με τον καλύτερο τρόπο η Ουκρανή υπουργός Υγείας Ζοριάνα Σκαλέτσκα, που σε ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει: «Πήρα την απόφαση να τεθώ σε καραντίνα υπό παρακολούθηση μαζί με τους ανθρώπους αυτούς. Θα περάσω τις 14 προσεχείς ημέρες μαζί τους, στο ίδιο κτίριο και υπό τις ίδιες συνθήκες. Ελπίζω ότι η παρουσία μου θα ηρεμήσει αυτούς στο Νόβι Σαντζάρι και στην υπόλοιπη χώρα». Η υπουργός προσθέτει ότι συγκλονίστηκε από «τον πανικό και την απόρριψη, την αρνητικότητα και τις επιθέσεις» προς τους ανθρώπους αυτούς που θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στο Νόβι Σαντζάρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή