Ζώνη «ελεύθερη από ΛΟΑΤΚΙ» στην Πολωνία

Ζώνη «ελεύθερη από ΛΟΑΤΚΙ» στην Πολωνία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφάσεις κατά της «προπαγάνδας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας» και «υπέρ της οικογένειας» έχουν υιοθετήσει οι πολωνικές δημοτικές αρχές στο ένα τρίτο της χώρας, δημιουργώντας αυτό που οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου περιγράφουν ως «εχθρικούς χώρους για οποιονδήποτε δεν είναι ετεροφυλόφιλος ή αφιερωμένος στη λεγόμενη “φυσιολογική οικογένεια”».

Σύμφωνα με τον «Ατλαντα του Μίσους», που έχουν δημιουργήσει οι ακτιβιστές, μια έκταση στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης, μεγαλύτερη από την Ουγγαρία, είναι «περιοχή ελεύθερη από ΛΟΑΤΚΙ». Πληθώρα διεθνών οργανισμών και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν καταδικάσει τις αποφάσεις των περιφερειακών αρχών της Πολωνίας, επισημαίνοντας ότι είναι προκατειλημμένες και υπονομεύουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 100 δημοτικές αρχές στα νοτιοανατολικά της χώρας έχουν υιοθετήσει τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες άρχισαν να επικυρώνονται στις αρχές του 2019, στην πραγματικότητα απηχώντας τη ρητορική του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο καταγγέλλει την «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ» ως ξενόφερτη και απειλητική για το πολωνικό έθνος και τις χριστιανικές του αξίες. Ο ηγέτης, μάλιστα, του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι είχε δηλώσει: «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», υπονοώντας ότι η «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ» απειλεί την ηθική και την υγεία των νεαρών Πολωνών. Την τελευταία διετία, συντηρητικοί τοπικοί πολιτικοί αποπειράθηκαν να απαγορεύσουν τις «Παρελάσεις Υπερηφάνειας» (Pride Parades), υποστηρίζοντας ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια.

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, η κυβέρνηση της Κροατίας καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το κάψιμο ομοιώματος που αναπαριστά οικογένεια ομόφυλου ζευγαριού με το παιδί του, κατά τη διάρκεια αποκριάτικης εκδήλωσης που έγινε στην πόλη Ιμοτσκι. «Αυτό δεν είναι παραδοσιακό, ούτε ψυχαγωγικό, ούτε συνάδει με το πνεύμα των κροατικών και ευρωπαϊκών αξιών», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. «Είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε κάθε μορφή της ρητορικής μίσους και της επιθετικότητας –πολιτικής, ιδεολογικής, λεκτικής και σωματικής– όπως και κάθε άλλη πράξη που προσβάλλει τον λαό της Κροατίας και συμβάλλει στον διχασμό της κοινωνίας», υπογραμμίζεται. Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κροάτη προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook υπογράμμισε πως «η συμβολική καύση των ομόφυλων με ένα παιδί στην πόλη Ιμοτσκι είναι μια θλιβερή, απάνθρωπη και εντελώς απαράδεκτη πράξη», προσθέτοντας πως «οι διοργανωτές αυτού του επαίσχυντου γεγονότος αξίζουν την ισχυρότερη δημόσια καταδίκη. […] Η μισαλλοδοξία δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει παράδοση της Κροατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή