Ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, καθώς κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών ημερών καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό σε Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία. Στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι περιμένει εξάπλωση του ιού και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πως θα υπάρξουν «πολλές ακόμη περιπτώσεις». Παράλληλα, οι Αρχές υποπτεύονται πως ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον επί εβδομάδες χωρίς κανείς να το έχει υποψιαστεί. Αντιθέτως, στην Κίνα, δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας εξακολουθεί να καταγράφεται σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων στην πόλη Γουχάν και στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται το επίκεντρο.

Ομως, εκτός Κίνας η επιδημία του COVID-19 εξαπλώνεται με όλο και ταχύτερο ρυθμό και πλέον έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 6.500 κρούσματα σε 62 χώρες. Οι άνθρωποι που έχουν πεθάνει από την ασθένεια εκτός Κίνας υπερβαίνουν τους 100 και αν υπολογιστεί και η Κίνα, ανέρχονται σε 3.044. Παγκοσμίως, τα κρούσματα ανέρχονται σε 89.068. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε χθες πως τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν εννέα φορές περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας παρά εντός και παραδέχθηκε ότι βρισκόμαστε σε «αχαρτογράφητη περιοχή», διότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε παθογόνο παράγοντα που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα και έχει την ικανότητα απευθείας μετάδοσης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επιδημία μπορεί να ελεγχθεί με την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων. Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί σήμερα η κατάσταση σε Νότια Κορέα, Ιταλία και Ιράν, είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ-1

Η Κιάρα Τσούντας και η μικρή κόρη της καθισμένες στο μπαλκόνι της κατοικίας τους, στην πόλη Σαν Φιοράνο της Ιταλίας, που έχει τεθεί σε καραντίνα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναθεώρησε χθες την εκτίμηση για την απειλή που αποτελεί ο κορωνοϊός COVID-19, από «μέτρια» σε «μέτρια προς υψηλή». Οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. θα συναντηθούν εκτάκτως την Παρασκευή, ώστε να συζητήσουν μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας, καθώς πλέον έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 18 από τα 27 κράτη-μέλη. Συνολικά, στην Ε.Ε., στη Βρετανία, στο Σαν Μαρίνο, στο Μονακό και στην Ελβετία είχαμε μέχρι χθες 2.217 κρούσματα και 55 θανάτους, εκ των οποίων οι 52 στην Ιταλία. Τα κρούσματα στη γειτονική χώρα ανέρχονται σε 2.036, σε 130 στη Γαλλία, όπου έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι, και σε 129 στη Γερμανία. Στη Νότια Κορέα τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 4.212 και οι θάνατοι σε 22.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 89 και οι νεκροί σε δύο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε χθες με στελέχη των φαρμακοβιομηχανιών και ζήτησε εντατικότερες έρευνες για την παρασκευή εμβολίου για τον COVID-19. Ο καθηγητής Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής αντιμετώπισης λοιμωδών νόσων στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, δήλωσε στο CNN ότι περιμένει «αρκετά περισσότερα κρούσματα από όσα προβλέπαμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή