Αμήχανη η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία – Συνάντηση Ερντογάν με Πούτιν

Αμήχανη η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία – Συνάντηση Ερντογάν με Πούτιν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας για τη διαχείριση του προσφυγικού προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να κατευνάσει τις ανησυχίες του Ταγίπ Ερντογάν και να αποκλιμακώσει την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος ενόψει της αυριανής συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν υπόσχεται επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου επιχειρεί ο τουρκικός στρατός. Στο ίδιο σχέδιο –το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε εξασφαλίσει μέχρι χθες το πράσινο φως από Ελλάδα και Κύπρο– αναφέρεται ότι η Ε.Ε. «θα συνεχίσει την υποστήριξή της για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας του 2016» μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας.

Ωστόσο, οι υποσχέσεις για χρηματική βοήθεια δεν φαίνονται ικανές να μεταπείσουν τον Ερντογάν σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων του. «Δεν πρόκειται για μια προσφυγική κρίση όπως εκείνη του 2015- 2016», εκτιμούσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters. «Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στη Συρία, στις σχέσεις του με τη Ρωσία, και θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη βοήθεια από εμάς. Εμείς μπορούμε να του προσφέρουμε χρήματα, αλλά εκείνος προσδοκά στρατιωτική στήριξη», προσέθεσε η ίδια πηγή.

Αμήχανη η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία – Συνάντηση Ερντογάν με Πούτιν-1

Ο Ταγίπ Ερντογάν (δεξιά) και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, στην Αγκυρα.

Επιβεβαιώνοντας αυτές τις εκτιμήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε χθες ότι «αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το (προσφυγικό) πρόβλημα, τότε θα πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις της Τουρκίας στη Συρία». Αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν υπήρξαν σαφείς προσφορές. Το Βερολίνο, με δηλώσεις της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και της υπουργού Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, εμφανίστηκε θετικά διακείμενο στην κεντρική αξίωση Ερντογάν για «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία.

Κρίσιμη για τις εξελίξεις στη Συρία θεωρείται η σημερινή συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στη Μόσχα. Χθες, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας στο Ιντλίμπ.

Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας καυτηρίασε την Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός παρέχει προστασία και συγχωνεύεται με τζιχαντιστές του Ιντλίμπ. Εκπρόσωπος του υπουργείου προσέθεσε ότι οι ενισχύσεις που έφερε η Τουρκία στην περιοχή ισοδυναμούν με μια ολόκληρη μηχανοκίνητη μεραρχία.

Στο μεταξύ, άλλοι δύο Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με τον συριακό στρατό στο Ιντλίμπ. Μιλώντας σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ ισχυρίστηκε ότι η Δαμασκός και η Αγκυρα «έχουν ζωτικά κοινά συμφέροντα» και ότι η κυβέρνησή του δεν έχει αναλάβει την παραμικρή εχθρική ενέργεια εναντίον της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή