Σερβικές εκλογές στον δρόμο για το Κόσοβο

Σερβικές εκλογές στον δρόμο για το Κόσοβο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων του Βελιγραδίου με την Πρίστινα θεωρείται η εκλογική αναμέτρηση της 26ης Απριλίου, την οποία ανακοίνωσε χθες ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η κυρίως φιλορωσική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Βούτσιτς, πρώην εθνικιστής, που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα, ζήτησε να τηρηθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς κυριαρχεί στη σερβική πολιτική σκηνή την τελευταία οκταετία, έχοντας υπό τον έλεγχό του τα μέσα ενημέρωσης της χώρας και τους εκλογικούς μηχανισμούς. Ο Τύπος της Σερβίας, στη συντριπτική του πλειονότητα φιλοκυβερνητικός, κατηγορεί την αντιπολίτευση ως ξένους πράκτορες ή εγκληματίες χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να απαντήσουν.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Freedom House», η επιδείνωση στον τομέα αυτό είναι ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Εκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι στη Σερβία και στο γειτονικό Μαυροβούνιο «οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, τα στελέχη της αντιπολίτευσης και άλλοι θεωρούμενοι εχθροί της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν συστηματική παρενόχληση, κάποιες φορές με τη χρήση βίας». «Η αγανάκτηση με τα κατεστημένα κυβερνώντα κόμματα πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις και στις δύο χώρες, αλλά αυτές δεν έφεραν κάποια ουσιώδη αλλαγή».

Ο Βούτσιτς αρνείται τις κατηγορίες. «Φυσικά θα υπάρξουν υψηλοί τόνοι στη διάρκεια της εκστρατείας, πάντα έτσι ήταν, αλλά είναι σημαντικό να εκτυλιχθούν όλα με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος. Μια συμφωνία ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο θεωρείται προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πορεία ένταξης των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο κατέγραψε υποστήριξη που ξεπερνά το 50% για το SNS και τους συμμάχους του, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα, που μετέχει στην απερχόμενη κυβέρνηση, εμφανίζεται να αποσπά 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή