Ξεπέρασαν τις 100.000 τα κρούσματα του κορωνοϊού

Ξεπέρασαν τις 100.000 τα κρούσματα του κορωνοϊού

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 100.000 ξεπέρασαν χθες τα κρούσματα του COVID-19 (ανήλθαν σε 100.654 μέχρι το απόγευμα) παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα της χθεσινής ημέρας έγκειται στο ότι η κινεζική επαρχία Χουμπέι, εκτός της πρωτεύουσάς της Γουχάν, δεν ανέφερε κανένα νέο κρούσμα για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας τον Δεκέμβριο. Οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού χθες ανήλθαν σε 3.411, εκ των οποίων οι 359 εκτός ηπειρωτικής Κίνας. 

Στις ΗΠΑ, όπου έχουν διαγνωστεί περισσότερα από 200 κρούσματα και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 13 θάνατοι, στην πλειονότητά τους ένοικοι οίκου ευγηρίας στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως καθησυχαστικός, δηλώνοντας, λίγο πριν από την επίσκεψή του στο Τενεσί, ότι οι Αμερικανοί «πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι. Και αυτό θα περάσει». Ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβήτησε σε συνέντευξή του τα ποσοστά θνητότητας του κορωνοϊού, που σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέρχονται σε 3,4%, χαρακτηρίζοντας το ποσοστό «ψευδές», αφού καθώς είπε δεν συνυπολογίζει τα κρούσματα που υπήρξαν χωρίς να καταγραφούν. Ο Τραμπ εκτιμά ότι η θνητότητα του COVID-19 είναι «πολύ κάτω από 1%». Η αλήθεια είναι ότι πολλοί λοιμωξιολόγοι ανά τον κόσμο συμμερίζονται την άποψη του Αμερικανού προέδρου υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή των κρουσμάτων. Παρά τη «χαλαρή» αντιμετώπιση Τραμπ, ή ίσως και εξαιτίας της, τα κρούσματα στις ΗΠΑ πληθαίνουν. Μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης διπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα να επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός σε χιλιάδες πολίτες της. O Αμερικανός πρόεδρος, όμως, ακύρωσε αργά χθες την επίσκεψή του στα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC) της Ατλάντα, το αρχηγείο της προσπάθειας αναχαίτισης της φονικής επιδημίας, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί να διαταράξει τις προσπάθειες του κέντρου σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Ο Τραμπ ενέκρινε τη χορήγηση 8,3 δισ. δολαρίων στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού, ενώ δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Λευκό Οίκο να μελετάει φοροελαφρύνσεις για τομείς που πλήττονται, ανάμεσά τους κρουαζιέρες και αεροπορικές εταιρείες. Οι συζητήσεις μαρτυρούν την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για το κόστος της επιδημίας, παρά τις δημόσιες καθησυχαστικές δηλώσεις της. Δεν είναι προς το παρόν σαφές ποιο θα είναι το ύψος των φοροελαφρύνσεων στους τομείς των μεταφορών, των ταξιδιών και της φιλοξενίας, καθώς και αν θα ευεργετηθούν από το μέτρο τα ξενοδοχεία του προέδρου Τραμπ. Επίσης, είναι ασαφές κατά πόσον μπορούν να ληφθούν μέτρα χωρίς τη συναίνεση του Κογκρέσου. Παρά την αρχική ανησυχία ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη διαγνωστικών «κιτ» στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών τονίζαν χθες ότι θα υπάρξει επάρκεια, καθώς πλέον τα αντιδραστήρια κατασκευάζονται από ιδιώτες. Περίπου ένα εκατομμύριο θα προωθηθεί στα δημόσια εργαστήρια για τον έλεγχο 400.000 ανθρώπων.

Στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στα ανοικτά παραμένει το κρουαζιερόπλοιο «Grand Princess» με 3.500 επιβαίνοντες. Εντεκα επιβάτες και δέκα μέλη του πληρώματος εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, οι επιβάτες παραμένουν στις καμπίνες τους.

Στην Ευρώπη, τα νέα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ χθες είχε την «τιμητική» της η πόλη του Βατικανού όπου επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα. Αμεσα έκλεισαν υπηρεσίες, αλλά και η Αποστολική Βιβλιοθήκη. Παραμένει επί του παρόντος άγνωστο αν και πώς θα μεταβάλει η Αγία Εδρα τις τελετουργίες του Πάσχα.

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε χθες η διάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. με στόχο να βρεθούν τρόποι παραγωγής φαρμάκων και εξοπλισμού προστασίας εν μέσω ελλείψεων που οφείλονται στην επιδημία, καθώς η Ευρώπη υφίσταται καθυστερήσεις στην προμήθεια φαρμάκων και μασκών. Τέλος, μελέτη Κινέζων και Αμερικανών επιστημόνων διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό με τους ενηλίκους να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό, αλλά έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα. Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή