Πώς οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία ελέγχου του κορωνοϊού

Πώς οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία ελέγχου του κορωνοϊού

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H λοιμωξιολόγος Ελεν Τσου, από το  Σιάτλ, γνώριζε από πολύ καιρό ότι ο χρόνος των ΗΠΑ έληγε. Στα τέλη Ιανουαρίου, το πρώτο κρούσμα της επιδημικής νόσου εντοπίστηκε στην περιοχή της. Αραγε ο άνδρας είχε μολύνει άλλους; Μήπως ο φονικός κορωνοϊός εξαπλωνόταν, χωρίς να ανιχνεύεται, στην κοινότητα; Η δρ Τσου είχε στα χέρια της έναν τρόπο να ελέγξει την περιοχή. Επί μήνες, εκπονούσε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη γρίπη και μαζί με τους συνεργάτες της συγκέντρωναν δείγματα από ρινικά επιχρίσματα των κατοίκων της περιοχής Πάτζετ Σάουντ, που εμφάνισαν συμπτώματα.

Προκειμένου να μετατρέψουν τις διαγνωστικές εξετάσεις έτσι ώστε να ανιχνεύουν τον κορωνοϊό, οι επιστήμονες χρειάζονταν τη βοήθεια των  ομοσπονδιακών και πολιτειακών αξιωματούχων. Ομως, όπου και αν στράφηκε η δρ Τσου, η πρότασή της απορρίφθηκε, παρότι τα κρούσματα είχαν εξαπλωθεί από την Κίνα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις 25 Φεβρουαρίου, η δρ Τσου έκρινε ότι δεν υπήρχε άλλος χρόνος και άρχισε να πραγματοποιεί, χωρίς κυβερνητική άδεια, εξετάσεις για τον COVID-19. Σύντομα, οι χειρότεροι φόβοι της επαληθεύθηκαν, καθώς εντόπισε τη λοίμωξη σε έναν έφηβο που δεν είχε ταξιδέψει σε καμία από τις περιοχές όπου καταγράφονταν κρούσματα. Ετσι, επιβεβαιώθηκε ότι ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν στις ΗΠΑ χωρίς να το έχει πάρει είδηση κανείς. «Πρέπει να υπάρχει παντού» σκέφτηκε με τρόμο η δρ Τσου. Λίγο αργότερα, οι ομοσπονδιακές αρχές θα διαπίστωναν ότι αυτό ίσχυε και ο κορωνοϊός είχε ήδη προκαλέσει τους δύο πρώτους από τους  συνολικά 22 θανάτους.

Η κατηγορηματική άρνηση των ομοσπονδιακών αρχών να εγκρίνουν την πρόταση της δρος Τσου και να μετατρέψουν τη διαγνωστική εξέταση της γρίπης ήταν μία από τις πολλές χαμένες ευκαιρίες, που άφησαν τους υγειονομικούς φορείς των ΗΠΑ να παλεύουν στο σκοτάδι, καθώς η επιδημία εξαπλωνόταν. Οι διαρκείς καθυστερήσεις στα διαγνωστικά τεστ κατέστησαν ανέφικτο τον σχηματισμό σαφούς εικόνας για τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας, η οποία πλέον έχει μεταδοθεί σε 36 Πολιτείες και στην Ουάσιγκτον D.C.

Ο δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, επικεφαλής των Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης (CDC), τόνισε ότι η άμεση δράση είναι επιτακτική, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παρά την κακή αρχή, υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε ννα ελεγχθεί το πρόβλημα στις ΗΠΑ. Ακόμα και σήμερα, όμως, παραμένει άγνωστο πόσοι Αμερικανοί έχουν ελεγχθεί. Το CDC αναφέρει ότι έχουν γίνει 8.500 εξετάσεις από την αρχή της επιδημίας. Συγκριτικά, η Νότια Κορέα, όπου το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε την ίδια περίοδο με τις ΗΠΑ, έχει τη δυνατότητα ελέγχου 10.000 ανθρώπων ημερησίως. Ακόμη, όμως, και όταν το CDC δημιούργησε το δικό του διαγνωστικό τεστ και το προώθησε στους υγειονομικούς φορείς, πολλοί ειδικοί διαμαρτυρήθηκαν ότι οι εξετάσεις που είχαν λάβει ήταν εντελώς αναξιόπιστες. Το CDC δεσμεύθηκε ότι θα τα αντικαταστήσει τάχιστα, κάτι που δεν συνέβη επί εβδομάδες. Μόνο πέντε κρατικά εργαστήρια είχαν τη δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών ελέγχων και κανένα από αυτά δεν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη ή στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή