Δεινόσαυρος μέσα σε κεχριμπάρι

Δεινόσαυρος μέσα σε κεχριμπάρι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν πραγματικό θησαυρό έκρυβε στο εσωτερικό του ένα κομμάτι κεχριμπάρι, ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών, που ανακαλύφθηκε σε ορυχείο της βόρειας Μιανμάρ. Το μέγεθος του κεχριμπαριού δεν ξεπερνά αυτό της άκρης του δακτύλου, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, από επιστήμονες της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου. Ομως στο εσωτερικό του ήλεκτρου παραμένει εγκλωβισμένο το κρανίο του μικρότερου πτηνού, και συνεπώς δεινοσαύρου, που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες βάφτισαν το πουλί Oculudentavis khaungraae, ονομασία που προέρχεται από τις λατινικές λέξεις για τον οφθαλμό, τα δόντια και τα πτηνά.

Το κρανίο του δεινοσαύρου έχει μήκος, από το ράμφος μέχρι την κορυφή, μικρότερο των 14,25 χιλιοστών. Το μικροσκοπικό ον διέθετε οφθαλμούς που έμοιαζαν με βολβούς, στις πλευρές του κρανίου του, και όχι μπροστά όπως συμβαίνει με τις κουκουβάγιες και τον άνθρωπο. Επίσης, στο στόμα του είχε περίπου 100 κωνικά δόντια, πολύ περισσότερα από όσα έχουν εντοπιστεί σε άλλα απολιθώματα πτηνών, γεγονός που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ήταν θηρευτής που κυνηγούσε πιθανώς έντομα.

Η παλαιοντολόγος δρ Τζινμάι Ο’ Κόνορ, η οποία μελέτησε το απολίθωμα και υπογράφει τη μελέτη, δήλωσε: «Καταφέραμε να δείξουμε ότι το κρανίο αυτού του πουλιού είναι μικρότερο και από αυτό του κολίμπρι, δηλαδή είναι ο μικρότερος δεινόσαυρος που εμφανίστηκε ποτέ. Το κρανίο είναι διατηρημένο τέλεια».

Ο Εντ Στάνλεϊ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο απολίθωμα είναι ότι δεν έχει καμία ομοιότητα με άλλα πτηνά. Οταν το αντίκρισε για πρώτη φορά πίστεψε ότι ήταν πτερόσαυρος, ένα είδος ιπτάμενων ερπετών που αν και έχουν πολλές σχέσεις με τους δεινοσαύρους, δεν ανήκουν σε αυτό το είδος. Αυτά τα ερωτήματα θα παραμένουν αναπάντητα μέχρις ότου ανακαλυφθούν στοιχεία που να υποδεικνύουν πώς έμοιαζε το υπόλοιπο σώμα του.

Οπως επισημαίνει η δρ Ο’ Κόνορ, επί του παρόντος έχουμε πάρα πολύ λίγες πληροφορίες για αυτόν τον λιλιπούτειο δεινόσαυρο. Ο εντοπισμός του, ωστόσο, οφείλεται στην καλοτυχία των ερευνητών. «Οι πιθανότητες να εντοπιστεί ένα άλλο απολιθωμένο δείγμα του μικροσκοπικού δεινοσαύρου ανέρχονται στο 0.0001%».

Τα περικλεισμένα σε κεχριμπάρι απολιθώματα που βρέθηκαν στη Μιανμάρ τα τελευταία χρόνια, έχουν συμβάλει σε εντυπωσιακές ανακαλύψεις για τους δεινόσαυρους και άλλους προϊστορικούς οργανισμούς. Ομως πολλοί παλαιοντολόγοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την τελευταία ανακάλυψη, κυρίως εξαιτίας της προέλευσης του κεχριμπαριού, επισημαίνοντας τις ανησυχίες τους για τις συρράξεις μεταξύ των διαφορετικών φυλών στην περιοχή που βρέθηκε, τον στρατό της Μιανμάρ και τη μεταχείριση των Ροχίνγκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή