Κορωνοϊός: Σε κόκκινο συναγερμό και οι ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Σε κόκκινο συναγερμό και οι ΗΠΑ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και δεν ήταν μέχρι χθες γνωστό κατά πόσον έχει υποβληθεί σε ιατρική εξέταση, ο πρόεδρος Τραμπ ανησυχεί για το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό λόγω της πρόσφατης συνάντησής του με άτομα που βρέθηκαν θετικά, ύστερα από το σχετικό τεστ. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, επικαλούμενο «πηγή από το άμεσο περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐρ Μπολσονάρο στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, όπου και του παρέθεσε δείπνο εργασίας, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Τον ηγέτη της Βραζιλίας συνόδευε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, Φάμπιο Βαϊνγκάρτεν, ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο Μπολσονάρο βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση, αλλά χθες το απόγευμα το αμερικανικό δίκτυο Fox TV ανακοίνωσε ότι βρέθηκε και αυτός θετικός, κάτι που ο ίδιος ο πρόεδρος της Βραζιλίας διέψευσε. Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, διαβεβαίωσε ότι «ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος δεν είχαν καμία φυσική αλληλεπίδραση με τον (Βραζιλιάνο) αξιωματούχο που βγήκε θετικός και δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση να υποβληθ-

ούν σε εξετάσεις».

Υπό την πίεση της έντονης κριτικής που είχε δεχθεί τις προηγούμενες ημέρες για τη χαλαρή αντίδρασή του στην επιδημία του κορωνοϊού, ο Τραμπ επρόκειτο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να κηρύξει χθες το βράδυ τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Νωρίτερα, υποσχέθηκε ότι στο εξής «θα πραγματοποιούνται έλεγχοι σε πολύ μεγάλη κλίμακα» και απέδωσε τις καθυστερήσεις στη «γραφειοκρατική διαδικασία» που υιοθέτησαν (επί προεδρίας Ομπάμα) τα κέντρα για τον έλεγχο και την πρόληψη επιδημιών. Μεταξύ άλλων, οι αρμόδιες αρχές διέθεσαν ποσό 1,3 εκατ. δολαρίων σε δύο εταιρείες προκειμένου να αναπτύξουν τεστ που θα είναι σε θέση να κάνει διάγνωση για τον κορωνοϊό μέσα σε μία μόνο ώρα.

Επιπλέον, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί αυστηρά η καραντίνα για όσους Αμερικανούς έρχονται στη χώρα από την Ευρώπη και δεν απέκλεισε να επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Τις τελευταίες ημέρες, αθλητικά γεγονότα, συναυλίες και θεάματα ακυρώθηκαν λόγω της επιδημίας, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότι τα πάρκα της Ντίσνεϊ κλείνουν από αυτό το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Επίσης, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας όλοι οι αγώνες των πρωταθλημάτων μπάσκετ, ανδρών και γυναικών.

Η δυσκολία πρόσβασης μεγάλου μέρος του αμερικανικού πληθυσμού σε αξιόπιστους ελέγχους καθιστά αδύνατη μια σοβαρή εκτίμηση για την έκταση που έχει λάβει η επιδημία, ενώ όλοι δέχονται ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά υποτιμούν κατά πολύ το πρόβλημα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ειδικοί που μελέτησαν τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη της επιδημίας εκτίμησαν ότι ενδέχεται να προσβληθούν από τον κορωνοϊό 160 έως 214 εκατ. Αμερικανοί, με τους νεκρούς να υπολογίζονται μεταξύ 200.000 και 1,7 εκατ. – κατά τα δύο ακραία σενάρια. Σύμφωνα με τα ίδια μοντέλα, οι πολίτες που θα χρειαστούν νοσηλεία θα κυμανθούν μεταξύ 2,4 και 21 εκατ., ενώ η χώρα διαθέτει μόνο 925.000 κρεβάτια.

Η κρίση του κορωνοϊού αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο του επόμενου τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών που έχουν απομείνει στην κούρσα των προκριματικών εκλογών, του τέως αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Η αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, μεταφέρθηκε από την Αριζόνα στην Ουάσιγκτον και δεν θα έχει θεατές, για προληπτικούς λόγους. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται σχεδόν βέβαιος νικητής των προκριματικών έπειτα από τις πρόσφατες επιτυχίες του, θα επιχειρήσει ένα άνοιγμα προς τον Σάντερς, ώστε να οικοδομήσει ενιαίο μέτωπο των Δημοκρατικών εναντίον του Τραμπ, ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης του Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή