Εργασία από το σπίτι… για πρωτάρηδες

Εργασία από το σπίτι… για πρωτάρηδες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην τηλεργασία, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σίγουρα, η μετάβαση από την εργασία στο γραφείο στη δουλειά από το σπίτι δεν είναι διόλου εύκολη, ιδίως αν δεν είχατε προετοιμαστεί γι’ αυτό. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε καλύτερα την κατάσταση μέχρι να επιστρέψετε στο γραφείο.

Πρόγραμμα γραφείου

Διατηρήστε το πρόγραμμα που ακολουθούσατε όταν πηγαίνατε στο γραφείο. «Προσπαθήστε να σηκώνεστε από το κρεβάτι την κανονική σας ώρα και να ακολουθείτε την κανονική σας προετοιμασία», τονίζει ο Ουίλιαμ Καστελάνο, καθηγητής της Σχολής Οικονομικής Διαχείρισης και Εργατικών Σχέσεων του πανεπιστημίου Ράτγκερς. Σκεφθείτε, όπως κάνατε πάντα, το πρόγραμμα της εργασιακής σας ημέρας και επικοινωνήστε με οποιονδήποτε μιλούσατε όταν φθάνατε στο γραφείο. Προφανώς τα πράγματα είναι διαφορετικά τώρα. Η ρουτίνα σας θα αλλάξει και θα αντιμετωπίσετε δεκάδες μικροπροβλήματα, όπως πχ. αν πίνατε τον καφέ σας καθ’ οδόν, πώς να τον φτιάχνετε στο σπίτι. Επίσης, καλό είναι, όταν φθάσει η ώρα να δουλέψετε από το σπίτι, να μην παραμένετε με τις πιτζάμες σας, αλλά να ντυθείτε όπως συνηθίζατε, κάτι που φυσικά μπορείτε να αλλάξετε καθώς προσαρμόζεστε στις νέες συνθήκες.

Θέστε όρια

Επιλέξτε τον χώρο όπου θα εργαστείτε. Δεν είναι αναγκαίο να είναι κάποιο κλειστό δωμάτιο, αρκεί να βρίσκεται μακριά από όλα όσα θα μπορούσαν να σας διασπάσουν την προσοχή. Τα όρια που θα θέσετε, φυσικά, αφορούν και τα άλλα άτομα που μπορεί να μοιράζονται τον χώρο σας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αν εργάζεται από το σπίτι και ο σύζυγός ή σύντροφός σας. Αν τα σχολεία των παιδιών σας έχουν κλείσει, απασχολήστε τα με δραστηριότητες στον ίδιο χώρο με εσάς, ακριβώς σαν να τα είχατε πάρει στο γραφείο. 

Διαλείμματα

Πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμά σας διαλείμματα, για να φάτε αλλά και να ασκηθείτε. Αν περπατούσατε μέχρι το γραφείο και τώρα μένετε κλεισμένοι στο σπίτι, μπορεί να λησμονήσετε ότι πρέπει να δραστηριοποιηθείτε σωματικά. Αν δεν μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο, βγείτε έξω για περπάτημα ή τρέξιμο.

Απομόνωση

Ακόμα και οι εσωστρεφείς, που εργάζονται σε γραφείο, θα νιώσουν μοναξιά παραμένοντας σπίτι. Η δρ Μπάρμπαρα Πέρι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Μπέιλορ, επισημαίνει ότι πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διατηρείτε επικοινωνία με τους συναδέλφους. Στείλτε e-mail, κάντε βιντεοκλήσεις ή απλά τηλεφωνήστε τους.

Ολοκλήρωση

Για τους εργαζομένους σε γραφείο, η επιστροφή στο σπίτι σηματοδοτεί το τέλος της εργασιακής ημέρας. Η δρ Πέρι επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να εξακολουθήσετε να κάνετε την ίδια μετάβαση, ακόμα και αν απλώς μετακινηθείτε από το δωμάτιο εργασίας στον καναπέ. Κρύψτε κάπου όλα τα πράγματα της δουλειάς –και τον υπολογιστή σας– ή κλείστε τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε  για εργασιακούς λόγους. Είναι βέβαιο ότι ακόμα και στο σπίτι, χρειάζεστε ένα διάλειμμα από τη δουλειά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή