Μάχη μεταξύ τριών γυναικών με έπαθλο το Παρίσι

Μάχη μεταξύ τριών γυναικών με έπαθλο το Παρίσι

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να προειδοποίησε τους συμπατριώτες του το βράδυ της Τετάρτης πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με «τη χειρότερη υγειονομική κρίση εδώ και έναν αιώνα» και να αποφάσισε το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων από την προσεχή Δευτέρα, ωστόσο οι δημαρχιακές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την Κυριακή – το αν θα διεξαχθεί και ο δεύτερος γύρος τους, στις 22 Μαρτίου, παραμένει ακόμη άγνωστο.

Οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών θα είναι πολύ ασυνήθιστες, καθώς οι Αρχές καλούνται να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τα σχολεία και τα δημαρχεία όπου υπάρχουν τα εκλογικά κέντρα θα έχουν απολυμανθεί, διαβεβαιώνουν οι δήμαρχοι πολλών πόλεων. Οι ψηφοφόροι καλούνται να φέρουν μαζί τους το δικό τους στιλό, θα τους προσφέρονται μάσκες, ενώ έξω από κάθε εκλογικό κέντρο θα υπάρχει σταθμός για απολύμανση και πλύσιμο χεριών.

Στο πολιτικό πεδίο, οι Γάλλοι καλούνται να ψηφίσουν ποιος θα ελέγχει 35.000 δημοτικά συμβούλια, ωστόσο η σημαντικότερη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο Παρίσι μεταξύ τριών γυναικών υποψηφίων. Ο δήμος των Παρισίων θεωρείται δικαίως βήμα για αναρρίχηση στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ η περιφέρεια των Παρισίων συνεισφέρει περίπου το ένα τρίτο του γαλλικού ΑΕΠ.

Η εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλάζει σημαντικά το προεκλογικό παιχνίδι. Συγκεντρώσεις άνω των 1.000 ατόμων έχουν απαγορευθεί, ενώ τα αγκαλιάσματα αποφεύγονται πλέον, όπως και οι χειραψίες. Η μάχη μεταξύ των κυριών Αν Ινταλγκό, που είχε εκλεγεί δήμαρχος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2014, Ρασίντα Ντατί, που επιλέχθηκε από το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, και Ανιές Μπουζάν, που κλήθηκε τον περασμένο μήνα από τον Μακρόν να διεκδικήσει τη δημαρχία, προμηνύεται σκληρή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-Sorpa Steria για τον τηλεοπτικό σταθμό France TV τον Μάρτιο, η Αν Ινταλγκό αναμένεται να επικρατήσει στον πρώτο γύρο με 26%, ενώ η Ρασίντα Ντατί, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί Νικολά Σαρκοζί, αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 23%. Η Ανιές Μπουζάν, υπουργός Υγείας που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Φεβρουάριο τον εκλεκτό του κόμματος En Marche του Μακρόν, μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο Μπενζαμάν Γκριβό, προβλέπεται να συγκεντρώσει το 19%.

Η Ινταλγκό έχει υποσχεθεί «100% πόλη για ποδήλατα» και περιορισμούς στην κίνηση των αυτοκινήτων, ώστε να δημιουργήσει μια πράσινη πόλη, όπου κάθε κάτοικος θα μπορεί μέσα σε 15 λεπτά να πάει στη δουλειά του, να κάνει τα ψώνια του, να μεταβεί στο νοσοκομείο ή στο θέατρο. Η Ρασίντα Ντατί απευθύνεται στο παραδοσιακό δεξιό αλλά και ακροδεξιό ακροατήριο, υποσχόμενη καταπολέμηση του εγκλήματος και καθαρούς δρόμους. Ως παιδί μεταναστών η ίδια, έχει απήχηση και στην εργατική τάξη. Η Ανιές Μπουζάν στηρίζεται στις διαχειριστικές ικανότητες που επέδειξε ως υπουργός και υπόσχεται χρηστή οικονομική διαχείριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή