Κλείνουν τα σύνορα στην Ευρώπη

Κλείνουν τα σύνορα στην Ευρώπη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους με γειτονικές χώρες στο πλαίσιο των προσπαθειών για συγκράτηση της επιδημίας του κορωνοϊού. Από το πρωί της Δευτέρας, η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα της χώρας με Γαλλία, Αυστρία και Ελβετία, εξαιρώντας τη μεταφορά εμπορευμάτων. Ανάλογα μέτρα είχαν πάρει νωρίτερα Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Λιθουανία.

Υστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη λήψη μονομερών μέτρων, χωρίς συνεννόηση και συντονισμό με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους. Ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να απευθυνθεί εκ νέου στην κοινή γνώμη με τηλεοπτικό διάγγελμα χθες το βράδυ, όπου αναμενόταν να ανακοινώσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακηρύξει την Ευρώπη ως το νέο επίκεντρο της πανδημίας, που ξεκίνησε από την Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή ανακοινώθηκαν στην Κίνα μόνο 12 νέα θύματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα οκτώ προέρχονταν από το εξωτερικό. Αντίθετα, στην Ιταλία χάθηκαν 368 άνθρωποι μέσα σε μία ημέρα, περισσότεροι από κάθε προηγούμενη, ανεβάζοντας σε 1.809 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων. Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων σημειώνεται και στην Ισπανία, που φαίνεται να ακολουθεί την τροχιά της Ιταλίας, όπως και σε Γαλλία, Ολλανδία και Ελβετία.

Γύρω στα 170 εκατομμύρια Ευρωπαίων έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους, καθώς Γαλλία και Ισπανία ακολούθησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το ιταλικό παράδειγμα. Εξαίρεση εξακολουθεί να αποτελεί η Βρετανία, όπου η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεν είχε κλείσει μέχρι χθες σχολεία, κινηματογράφους ρεστοράν και καφέ, ούτε καν είχε απαγορεύσει μαζικές συναυλίες, ακολουθώντας εισηγήσεις ειδικών που θεωρούν ότι μια πρώιμη επέκταση των κρουσμάτων θα δημιουργήσει ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Για τη ριψοκίνδυνη αυτή επιλογή της, η κυβέρνηση Τζόνσον δέχεται αυστηρή κριτική από μεγάλη μερίδα του Τύπου και των ειδικών.

Στην Αμερική, Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες έκλεισαν τα σχολεία και τους χώρους διασκέδασης, ενώ στον Λευκό Οίκο θερμομετρούν όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συνεντεύξεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος εδέησε να κάνει τεστ για τον κορωνοϊό και βρέθηκε αρνητικός. Οι θρησκευτικές αρχές της Τουρκίας, όπου τα κρούσματα έφτασαν χθες τα 18, ανέστειλαν τις προσευχές στα τζαμιά, ενώ ο ραββίνος της Ιερουσαλήμ κάλεσε τους πιστούς να σταματήσουν να φιλούν το Τείχος των Δακρύων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή