Κατηγορίες Γερμανών εναντίον Τραμπ για τον κορωνοϊό

Κατηγορίες Γερμανών εναντίον Τραμπ για τον κορωνοϊό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Γερμανία δεν είναι για πούλημα». Στην κατηγορηματική αυτή τοποθέτηση συνοψίζεται η αντίδραση του πολιτικού κόσμου της χώρας σε ρεπορτάζ που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει προσφέρει ποσό ενός δισ. δολαρίων σε γερμανική εταιρεία προκειμένου να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ μονοπωλιακή πρόσβαση σε ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Την Κυριακή, η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος προσέφερε το εν λόγω ποσό στη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία CureVac για να αποκτήσουν οι ΗΠΑ αποκλειστικά δικαιώματα στα προσδοκώμενα αποτελέσματα των ερευνών της. Η εταιρεία έχει έδρα το Τούμπινγκεν της Γερμανίας, επιδοτείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δηλώνει ότι βρίσκεται λίγους μήνες από την παρουσίαση εμβολίου προς αξιολόγηση.  Το πολύκροτο ρεπορτάζ επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Μιλώντας την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο υπουργός Εσωτερικών Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι «η Γερμανία δεν είναι προς πώληση», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε: «Αυτόν τον ιό θα τον νικήσουμε όλοι μαζί, όχι ο ένας εναντίον του άλλου».

Χθες, η CureVac διέψευσε ότι έλαβε οποιαδήποτε προσφορά από την αμερικανική κυβέρνηση ή από συνδεδεμένες με αυτήν υπηρεσίες, ενώ εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τις πληροφορίες του γερμανικού Τύπου «σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές» και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο οποιαδήποτε λύση βρεθεί». Σημειώνεται, πάντως, ότι η CureVac ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 2 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, άρχισε χθες στο Σιάτλ των ΗΠΑ η πρώτη κλινική δοκιμή πειραματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Το δείγμα αποτελούν 45 υγιείς εθελοντές και η σχετική έρευνα χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ενώ το πειραματικό εμβόλιο κατασκευάστηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Therapeutics. Ειδικοί εκτιμούν, ωστόσο, ότι ακόμη και αν η δοκιμή δώσει θετικά αποτελέσματα, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, ίσως και 18, μέχρις ότου να γίνει το εμβόλιο προσιτό για το ευρύ κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή