ΚΟΣΜΟΣ

Γυναίκα θέλει για αντιπρόεδρο ο Τζο Μπάιντεν

gkat_10_1703_page_1_image_0003

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Τζο Μπάιντεν, φαβορί στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, δεσμεύθηκε την Κυριακή να επιλέξει γυναίκα ως υποψήφια για την αντιπροεδρία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, κανονικά αναμενόταν να πραγματοποιηθούν σήμερα οι προκριματικές εκλογές σε τέσσερις πολιτείες παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κρίση του κορωνοϊού. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο Μπέρνι Σάντερς να αποσυρθεί μετά τις αναμετρήσεις σε Οχάιο, Ιλινόι, Φλόριντα και Αριζόνα, εφόσον ηττηθεί. Οι Αρχές διένειμαν σαφείς οδηγίες στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να τηρηθούν όλοι οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Πολλές γυναίκες έχουν τα προσόντα για να γίνουν πρόεδροι στο μέλλον. Θα όριζα μια γυναίκα ως αντιπρόεδρο», δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια τηλεμαχίας με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Σάντερς. Ο τελευταίος διαβεβαίωσε, επίσης, πως θα επέλεγε «κατά πάσα πιθανότητα» μια γυναίκα για αντιπρόεδρό του. «Για μένα, το θέμα δεν είναι μόνο να επιλεγεί μια γυναίκα (για αντιπρόεδρος), το θέμα είναι να επιλεγεί μια προοδευτική γυναίκα», δήλωσε υπογραμμίζοντας την «ισχυρή πρόθεσή» του να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να δεσμευθεί τόσο κατηγορηματικά όσο ο Τζο Μπάιντεν.

Εξι γυναίκες ήταν αρχικά υποψήφιες για το χρίσμα των Δημοκρατικών –αριθμός ρεκόρ–, όμως η κούρσα έχει πλέον μετατραπεί σε μονομαχία μεταξύ των δύο εβδομηντάχρονων ανδρών. Η βουλευτής της Χαβάης Τούλσι Γκάμπαρντ παραμένει επισήμως στην κούρσα, αλλά δεν έχει καμιά πιθανότητα να κερδίσει.

Το όνομα της μαύρης γερουσιαστού Καμάλα Χάρις, η οποία εγκατέλειψε την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών τον Δεκέμβριο, ακόμη και αυτό της προοδευτικής γερουσιαστού Ελίζαμπεθ Γουόρεν –ήταν η τελευταία υποψήφια που αποσύρθηκε– συγκαταλέγονται σε εκείνα που επανέρχονται συχνότερα ως υποψηφίων αντιπροέδρων στο ψηφοδέλτιο με τον μελλοντικό διεκδικητή του Λευκού Οίκου.

Παραδοσιακά, οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές ανακοινώνουν τον υποψήφιό τους για την αντιπροεδρία γύρω στο καλοκαίρι. Καμία γυναίκα δεν έχει εκλεγεί ποτέ πρόεδρος ούτε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.