ΚΟΣΜΟΣ

Ανακρούει πρύμναν το Λονδίνο για κορωνοϊό

anakroyei-prymnan-to-londino-gia-koronoio-2369129

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αλλάζει κατεύθυνση η βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, καθώς μελέτη του Imperial College του Λονδίνου εκτιμά ότι η τακτική που είχε επιλέξει η κυβέρνηση Τζόνσον θα οδηγούσε σε κατάρρευση του βρετανικού ΕΣΥ και σε περίπου 250.000 θανάτους.

Χθες, που τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 26% και οι θάνατοι από τον ιό έφτασαν τους 71, το Λονδίνο συνέστησε σε όλους τους υπηκόους του να αποφύγουν κάθε ταξίδι στο εξωτερικό που δεν είναι απολύτως απαραίτητο, ενώ εξετάζεται και πρόταση για το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων – μετά την προειδοποίηση επιστημόνων του Imperial College που προέβλεψαν «καταστροφική επιδημία» εάν συνεχιστεί η τρέχουσα πολιτική.

Ομάδα 30 ερευνητών από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, με επικεφαλής τον Νιλ Φέργκιουσον, χρησιμοποίησε δεδομένα για την εξάπλωση της επιδημίας COVID-19 στην Ιταλία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η πολιτική της επιβράδυνσης της εξάπλωσης που είχε επιλέξει η κυβέρνηση Τζόνσον θα προκαλούσε ανάγκη για νοσηλεία ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας οκτώ φορές υψηλότερη απ’ αυτή που μπορεί να καλύψει το βρετανικό ΕΣΥ. Το αποτέλεσμα θα ήταν περίπου 250.000 θάνατοι, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ομάδας επιστημόνων. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάμβανε κανένα μέτρο για την ανάσχεση της επιδημίας οι νεκροί θα ανέρχονταν σε 510.000. «Η μόνη βιώσιμη στρατηγική είναι την παρούσα στιγμή» η λήψη μέτρων για την «καταστολή» της επιδημίας, συνέστησε η ομάδα των 30 επιστημόνων. Επιπλέον, σύμφωνα με αποκάλυψη των Financial Times το μοντέλο που χρησιμοποιούσε η βρετανική κυβέρνηση για να προβλέψει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού ήταν λανθασμένο, διότι βασιζόταν στον ρυθμό εξάπλωσης της πνευμονίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και η 93χρονη βασίλισσα Ελισάβετ σκοπεύει να αυτοπεριοριστεί στο παλάτι του Ουίνδσορ τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.