ΚΟΣΜΟΣ

«Μεγάλος Αδελφός» για τον covid-19 στο Ισραήλ

«Μεγάλος Αδελφός» για τον covid-19 στο Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. «Οταν κρατάς σφυρί, όλα τα προβλήματα μοιάζουν με καρφιά». Με αυτό το σχόλιο υποδέχθηκαν χρήστες του Τwitter την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου να αντιμετωπίσει την κρίση δημόσιας υγείας με μέτρα που ενισχύουν τους μηχανισμούς ασφαλείας του ισραηλινού κράτους.
Με βάση τα νέα μέτρα, η ισραηλινή αστυνομία αποκτά τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέσω κινητών τηλεφώνων τις κινήσεις όσων έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό και αυτών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί.

Η εφημερίδα «Χααρέτς» σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη «στο μέσον της νύχτας» και «παρέκαμψε την κοινοβουλευτική διαδικασία». «Οι υπουργοί έδωσαν το πράσινο φως, παρότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δεσμευθεί ότι το ζήτημα θα περνούσε από τη Βουλή», σημείωσε. Η τεχνολογία παρακολούθησης είχε αρχικά αναπτυχθεί για χρήση από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Με βάση τους νέους κανονισμούς, η αστυνομία του Ισραήλ δεν χρειάζεται δικαστικό ένταλμα για να συλλέγει στοιχεία για το γεωγραφικό στίγμα των πολιτών που είναι θετικοί στον κορωνοϊό και όσων ενδέχεται να είναι θετικοί. Τα δεδομένα για την τοποθεσία των χρηστών κινητών τηλεφώνων θα συνδυαστούν με τα δεδομένα όσων βρίσκονται κοντά τους, ώστε η αστυνομία να ενημερώνει όσους ήρθαν σε επαφή με ασθενείς ή με πιθανούς ασθενείς και να φροντίζει για την εφαρμογή της καραντίνας.

Η «Χααρέτς» επισήμανε ότι στις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες περιλαμβανόταν η δέσμευση ότι τα δεδομένα αυτά θα διαγράφονταν από τις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας μετά την παρέλευση 30 ημερών, αλλά τελικά οι κανονισμοί που εγκρίθηκαν χθες αναφέρουν ότι θα διαγραφούν όταν λήξει η ισχύς των έκτακτων μέτρων, η οποία μπορεί να παραταθεί, και πάλι με κυβερνητική απόφαση.

«Πρόκειται για επικίνδυνο προηγούμενο», σχολίασε η Ισραηλινή Ενωση για την Προστασία των Πολιτικών Δικαιωμάτων.