Σινοαμερικανική δημοσιογραφική σύρραξη

Σινοαμερικανική δημοσιογραφική σύρραξη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Ο «δημοσιογραφικός πόλεμος» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας εξακολουθεί, με την Κίνα να απαντά στην απέλαση Κινέζων δημοσιογράφων από τις ΗΠΑ με απελάσεις Αμερικανών δημοσιογράφων από την Κίνα. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απελάσει Αμερικανούς δημοσιογράφους των εφημερίδων New York Times, Wall Street Journal και Washington Post. Η Κίνα ζήτησε επίσης από τις εφημερίδες αυτές, από το περιοδικό ΤΙΜΕ και τον ραδιοσταθμό/ιστοσελίδα Voice of America να υποβάλουν λεπτομερείς αναφορές των δραστηριοτήτων τους στη χώρα.

Προ ολίγων εβδομάδων, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι πέντε κινεζικών μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν συνολικά τους 100, μέτρο που ουσιαστικά υποχρέωσε 60 Κινέζους υπαλλήλους των Μέσων αυτών να φύγουν από τις ΗΠΑ. «Το να διώχνεις τις μεγάλες εφημερίδες είναι ένα βήμα πριν από το να κλείνεις την πρεσβεία», σημείωσε ο Αμερικανός σινολόγος Ορβιλ Σελ. «Μπαίνουμε σε έναν πολύ επικίνδυνο φαύλο κύκλο. Ο συνεκτικός ιστός μεταξύ των δύο χωρών, που ήδη έχει αδυνατίσει, διαρρηγνύεται».

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για εμπορικό πόλεμο. Διόλου τυχαία, κάθε φορά που αναφέρεται στον κορωνοϊό ο Τραμπ χρησιμοποιεί τον όρο «κινεζικός ιός». Ανακοινώνοντας τις απελάσεις Αμερικανών δημοσιογράφων, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «ψυχροπολεμική νοοτροπία», σημειώνοντας ότι τα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης «έχουν αποκλειστικά στόχο Κινέζους δημοσιογράφους».

Οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Κίνα μετέδωσαν διεισδυτικά ρεπορτάζ για την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ καλύπτουν το θέμα της πολιτικής υποχρεωτικής αφομοίωσης που εφαρμόζει το Πεκίνο απέναντι στους Κινέζους μουσουλμάνους (Ουιγούρους) της επαρχίας Ξινγιάνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή