ΚΟΣΜΟΣ

Συστάσεις από την Κομισιόν για τις πρακτικές και τα μέτρα δημόσιας υγείας

coronavirus-europe-thumb-large--2

Συστάσεις για ορθές πρακτικές ως προς τα κοινοτικά μέτρα δημόσιας υγείας και τις στρατηγικές διάγνωσης της νόσου COVID-19 δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή ειδικών και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η Επιτροπή συνιστά μια συντονισμένη προσέγγιση γι αυτό καλεί όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τα συνιστώμενα μέτρα, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες.

Όσον αφορά τη διάγνωση, συνιστάται να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό, καθώς και οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.

Χθες η επιστημονική επιτροπή πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου, στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά τα νοσοκομεία και ιδίως οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με την Επιτροπή, μέσω της χρήσης διαδικτυακών αιτήσεων και επισκέψεων, της αναβολής ορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων που δεν επείγουν και της κινητοποίησης όλου του υγειονομικού προσωπικού, ειδικευμένου και εκπαιδευόμενου.

Σημαντικότερη προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η προστασία του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη της επιστημονικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ