Κορωνοϊός: Συγκεχυμένα μηνύματα από το Λονδίνο

Κορωνοϊός: Συγκεχυμένα μηνύματα από το Λονδίνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας είναι φορέας του νέου κορωνοϊού, ωστόσο είναι καλά στην υγεία του, ενώ έχει να συναντηθεί εβδομάδες με τη βασίλισσα. Οι δρόμοι στη Βρετανία είναι άδειοι από την Τρίτη το πρωί, ωστόσο κυριαρχεί σύγχυση μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν, και καταγράφεται ακόμη συνωστισμός στο μετρό του Λονδίνου.

Ο ηλικίας 71 ετών πρίγκιπας διάδοχος Κάρολος ανιχνεύθηκε θετικός στον κορωνοϊό και έχει απομονωθεί στην οικία του στη Σκωτία, ωστόσο η διάθεσή του είναι καλή. Οι ιατροί του θεωρούν ότι το νωρίτερο που θα μπορούσε να μεταδώσει την ασθένεια σε κάποιον άλλον ήταν η 13η Μαρτίου. Ο Κάρολος είχε συναντήσει για τελευταία φορά τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, το πρωί της 12ης Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα είχε κάνει και την τελευταία δημόσια εμφάνισή του – έκτοτε είχε μόνον κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, δεν είναι θετική στον κορωνοϊό, αλλά θα παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι της επί 14 ημέρες. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε πως η βασίλισσα «εξακολουθεί να είναι υγιής» και ακολουθεί όλες τις συστάσεις των ιατρών της.

170.000 εθελοντές

Το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πανδημία της ασθένειας COVID-19, με τους γιατρούς του να απειλούν με αποχώρηση εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προστατευτικό εξοπλισμό. Τουλάχιστον, τις τάξεις του NHS θα ενισχύσουν περισσότεροι από 170.000 εθελοντές, που θα μεταφέρουν ζωτικής σημασίας εφόδια σε ηλικιωμένους οι οποίοι θα βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους. Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει το παν ώστε το προσωπικό του NHS να διαθέτει τον αναγκαίο προστατευτικό εξοπλισμό.

Ο Χάνκοκ απηύθυνε έκκληση την Τρίτη, ζητώντας 250.000 εθελοντές, οι οποίοι θα βοηθούν περίπου 1,5 εκατ. ευάλωτους Βρετανούς πολίτες. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, εκτίμησε χθες πως η μεγαλύτερη ανάγκη για μονάδες εντατικής θεραπείας θα εμφανιστεί σε δύο με τρεις εβδομάδες, εφόσον αποδώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.

Πάντως, οι συρμοί στο μετρό του Λονδίνου είναι γεμάτοι κόσμο, καθώς επικρατεί σύγχυση ως προς το ποιοι οφείλουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και ποιοι όχι. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει ό,τι χρειαστεί ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια του μετρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή