Η Κίνα εξαπολύει εκστρατεία ήπιας ισχύος

Η Κίνα εξαπολύει εκστρατεία ήπιας ισχύος

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Ο όρος «αμερικανική βοήθεια», τρέχων στη μεταπολεμική Ευρώπη του Σχεδίου Μάρσαλ, αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από την «κινεζική βοήθεια». Η εικόνα έχει αλλάξει ακόμη και σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, καθώς μέχρι πρόσφατα η Κίνα συνεργαζόταν σε διεθνείς υγειονομικές αποστολές με τις ΗΠΑ, ενώ τώρα υποκαθιστά την υπερδύναμη, η οποία έχει αναδιπλωθεί στο εσωτερικό της.

Ενόσω ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά να υπενθυμίζει ότι η πρώτη εστία μετάδοσης του κορωνοϊού βρισκόταν στην Κίνα, κινεζική βοήθεια καταφθάνει ακόμη και στις ΗΠΑ. «Η Κίνα προσπαθεί να μετατρέψει την υγειονομική κρίση σε γεωπολιτική ευκαιρία», σημειώνει ο σινολόγος ερευνητής του ιδρύματος Chatham House Γου Τζίε στους Financial Times. «Εξαπολύει εκστρατεία ήπιας ισχύος για να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ».

Η αρχή έγινε με την Ιταλία, η οποία στράφηκε στο Πεκίνο όταν δεν έλαβε απάντηση από το Βερολίνο. Το Πεκίνο έσπευσε να στείλει 300 γιατρούς για τις μονάδες εντατικής θεραπείας της πληττόμενης Βόρειας Ιταλίας, αναπνευστήρες, καθώς και τόνους μασκών και προστατευτικού υλικού. «Θα θυμόμαστε αυτούς που ήταν κοντά μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», είπε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο. Το Κίνημα 5 Αστέρων, από το οποίο προέρχεται ο Ντι Μάιο, ενέταξε το 2018 την Ιταλία στον «Δρόμο του Μεταξιού», ενώ πρόσφατα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε στον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε για «υγειονομικό Δρόμο του Μεταξιού».

Η Σερβία, χώρα που έχει δεχθεί σημαντικές κινεζικές ενισχύσεις στον τομέα των υποδομών, επίσης έλαβε κινεζική βοήθεια, μετά δραματική έκκληση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Τα πακέτα κινεζικού υγειονομικού υλικού σε χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις καταφθάνουν μαζί με μηνύματα ενθάρρυνσης και αλληλεγγύης, όπως συνέβη και με τους τόνους βοήθειας που κατέφθασαν την Κυριακή στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή