Κορωνοϊός: Τσουνάμι στα βρετανικά νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Τσουνάμι στα βρετανικά νοσοκομεία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Εκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού αντιμετωπίζουν τα βρετανικά νοσοκομεία, ενώ ορατές έχουν γίνει οι πρώτες ελλείψεις σε κλίνες εντατικής θεραπείας. Αυτό δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος των νοσοκομείων (NHS Providers) Κρις Χόπσον, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων συμπίπτει με τη μείωση του προσωπικού λόγω ασθενείας και καραντίνας.

«Σε κάποιες πτέρυγες ασθενεί το 30%, 40%, έως και 50% του προσωπικού» είπε ο Χόπσον, την ώρα που το εναπομείναν προσωπικό παλεύει με «διαδοχικά κύματα» ασθενών. «Η λέξη που χρησιμοποιούν για να μου περιγράψουν αυτό που συμβαίνει είναι τσουνάμι», σημείωσε. «Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί». Στη Βρετανία υπάρχουν περίπου 4.000 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ερευνα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας είχε εκτιμήσει ότι, εντός δεκαπενθημέρου, οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Βρετανία θα είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες κλίνες. Ο κίνδυνος αυτός ήταν που οδήγησε τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ανακρούσει πρύμναν, εγκαταλείποντας τους στόχους περί «ανοσίας της αγέλης» και επιβάλλοντας μέτρα μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Guardian, αν η καμπύλη διάδοσης του κορωνοϊού στη Βρετανία συνεχίσει να μοιάζει με εκείνη της Ιταλίας, σε 15 ημέρες δεν θα υπάρχουν αρκετές κλίνες εντατικής σε πέντε από τις επτά βρετανικές υγειονομικές περιφέρειες. Σε αυτές περιλαμβάνεται το Λονδίνο, στο οποίο έχει καταγραφεί το ένα τρίτο των κρουσμάτων της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μέτρα περί  αύξησης των κλινών εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας, κατά 40.000. Από αυτές, οι 15.000 κλίνες θα προκύψουν από τη διακοπή όλων των μη επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων, οι 15.000 από την πιο έγκαιρη μεταφορά σε απλά κρεβάτια, όσων ηλικιωμένων παραμένουν σε αυξημένη φροντίδα, ενώ έχουν αναρρώσει, και οι 10.000 θα περάσουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται περιλαμβάνεται και η μετατροπή συνεδριακού κέντρου στα Ντόκλαντς του Λονδίνου σε νοσοκομείο με 4.000 κλίνες αυξημένης φροντίδας.

Σύμφωνα με τον εντατικολόγο Αρι Ερκολε του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Κέμπριτζ, το ερώτημα είναι αν αυτές οι επιπλέον κλίνες θα προστεθούν στο σύστημα εγκαίρως ή αν κάτι τέτοιο θα γίνει όταν θα είναι πλέον πολύ αργά. «Το συμπέρασμά μας είναι ότι πρόκειται για τεράστια επιχειρησιακή πρόκληση» ανέφερε ο Ερκολε.

«Η μεταφορά αναπνευστήρων από τα χειρουργεία και η προμήθεια εξοπλισμού για νέους χώρους νοσηλείας, καθώς και η εκπαίδευση προσωπικού είναι κάτι που αναπόφευκτα χρειάζεται χρόνο, υπό τις καλύτερες των συνθηκών», σημειώνει ο συντάκτης της έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή