Η Αμερική έγινε το νέο επίκεντρο της επιδημίας

Η Αμερική έγινε το νέο επίκεντρο της επιδημίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 86.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 μέχρι χθες το βράδυ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν και την Ιταλία και την Κίνα για να ανεβούν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και χαρακτηρίζονται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το νέο επίκεντρο της επιδημίας.

Οι νεκροί σε πανεθνική κλίμακα ξεπέρασαν τους 1.300, ενώ στη Νέα Υόρκη, την πιο σκληρά χτυπημένη Πολιτεία, τα θύματα αυξήθηκαν κατά 100 μέσα σε ένα μόνο εικοσιτετράωρο. Ειδικά στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπως και στη Νέα Ορλεάνη, η ταχύτατα αυξανόμενη πίεση έχει φέρει τα νοσοκομεία μόνο ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να πιέζει για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το συντομότερο δυνατόν, δίνοντας προτεραιότητα στην αποτροπή μιας δραματικής συρρίκνωσης της οικονομίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε επιστολή στους κυβερνήτες των 50 Πολιτειών για να τους ενημερώσει ότι ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται νέες κατευθυντήριες γραμμές, που θα επιτρέπει στις τοπικές αρχές να αυστηροποιούν ή να χαλαρώνουν τα μέτρα ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στην περιοχή τους. Νωρίτερα είχε εκφράσει την επιθυμία του να επιστρέψει ολόκληρη η χώρα στην κανονικότητα μέχρι το Πάσχα, δηλαδή τις 12 Απριλίου.

Η Αμερική έγινε το νέο επίκεντρο της επιδημίας-1

Η αδημονία του Τραμπ δεν βρίσκει σύμφωνη την επιστημονική κοινότητα. Η εφημερίδα New York Times παρουσίασε στην ιστοσελίδα της διαδραστικό γράφημα, το οποίο βασίζεται σε γνώμες επιδημιολόγων και απεικονίζει τα διαφορετικά σενάρια για κρούσματα και νεκρούς ανάλογα με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, η βιαστική χαλάρωση των μέτρων μόλις δύο εβδομάδες μετά την επιβολή τους θα οδηγήσει σε 114 εκατομμύρια περισσότερα κρούσματα από ό,τι στην περίπτωση που τα μέτρα παραταθούν για δύο μήνες, ενώ ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει το 1,3 εκατ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τη συμπάθεια της χώρας του για τη δοκιμασία που περνάει η Αμερική και την ετοιμότητα του Πεκίνου να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια. Χθες, αναφέρθηκε το πρώτο εγχώριο κρούσμα στην ηπειρωτική Κίνα ύστερα από τρεις ημέρες, ενώ η χώρα έκλεισε τις διεθνείς πτήσεις για να αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Στην Ισπανία, δεύτερη χώρα σε θανάτους λόγω κορωνοϊού μετά την Ιταλία, ο αριθμός των θανάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανέβηκε σε 769, πράγμα που αποτελεί ρεκόρ, αλλά τα νέα κρούσματα για πρώτη φορά μειώθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή