H Ευρώπη στη δίνη του κορωνοϊού

H Ευρώπη στη δίνη του κορωνοϊού

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει η πανδημία COVID-19 και στη Βρετανία με τους θανάτους να αυξάνονται, σε 24 ώρες, κατά 189 και να φτάνουν τους 759, ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τις 14.579. Θραύση, όμως, κάνει ο κορωνοϊός και στα κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς χθες βρεθήκαν θετικοί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αλλά και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Οι δύο πολιτικοί εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και πρόκειται να παραμείνουν στη, γνωστή πλέον, 14ήμερη καραντίνα στα σπίτια τους. Επί του παρόντος, παραμένει άγνωστο ποιες από τις επαφές των δύο πολιτικών θα εξεταστούν. Πάντως, ο Τζόνσον, τις τελευταίες ημέρες είχε επισκεφθεί το Κοινοβούλιο και είχε συναντηθεί με εξέχουσες προσωπικότητες. Οπως έγινε γνωστό, το πρωθυπουργικό διαμέρισμα στην Ντάουνινγκ Στριτ «σφραγίστηκε» και τα έγγραφα που χρειάζεται για την εργασία του αλλά και το φαγητό του θα αφήνονται έξω από την πόρτα. Η έγκυος σύντροφός του, Κάρι Σίμοντς, τέθηκε σε καραντίνα σε κάποια άλλη τοποθεσία.

Eπί ποδός πολέμου βρίσκεται και η Νότια Ιταλία, όπου καθημερινά αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ιδιαίτερα σε Λάτιο, Καμπανία και Απουλία. Η αύξηση οφείλεται, κυρίως, στη φυγή χιλιάδων ανθρώπων από την πληττόμενη Βόρεια Ιταλία, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι επρόκειτο η περιοχή να μπει σε καραντίνα.

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται και η Γαλλία, που ακόμα αδυνατεί να επαναπατρίσει χιλιάδες πολίτες της. Ο πρόεδρος Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία συμφώνησαν να συντονίσουν την προσπάθεια επαναπατρισμού των υπηκόων τους. Ο Γάλλος πρόεδρος, επίσης, συνομίλησε και με τον Ντόναλντ Τραμπ και όπως δήλωσε τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουν μία κοινή πρωτοβουλία για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Κατακλυσμική αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταγράφει η Γερμανία που ανέρχονται σε 42.288 (5.780 νέα κρούσματα εντός 24 ωρών), ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ έχουν καταλήξει 253 άνθρωποι.

Τέλος, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα εξετάζουν Βέλγιο και Ολλανδία, εστιάζοντας την προσοχή στους ποδηλάτες. Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, Πίτερ ντε Κρεμ, δήλωσε ότι και η μετακίνηση των ποδηλατών θα περιοριστεί στα 50 χλμ. από την εστία, ενώ ανάλογους περιορισμούς εξετάζει να επιβάλει και η ολλανδική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι θα είναι δύσκολη η εφαρμογή περιορισμών στο αγαπημένο μεταφορικό μέσο των Ολλανδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή