Κορωνοϊός: Ασαφής εικόνα για τους «δύσκολους στόχους»

Κορωνοϊός: Ασαφής εικόνα για τους «δύσκολους στόχους»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που προσπαθούν να καταρτίσουν ακριβή χάρτη με την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, δυσκολεύονται να αποκτήσουν λεπτομερή εικόνα της κατάστασης σε Κίνα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Κάπως καλύτερη είναι η πληροφόρηση που έχουν για το Ιράν, κυρίως χάρη στα επίσημα αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα. Σκοπός των μυστικών υπηρεσιών είναι όχι απλώς να εκτιμήσουν το μέγεθος των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία στη δημόσια υγεία και στην οικονομία κάθε χώρας, αλλά και να εκτιμήσουν ποια είναι η πολιτική κατάσταση σε κάθε χώρα και κατά πόσον απειλείται η κυβέρνησή της από την κρίση. Παραδοσιακά η συλλογή πληροφοριών σε αυτές τις τέσσερις χώρες είναι δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως «δύσκολοι στόχοι», εξαιτίας του ασφυκτικού ελέγχου που ασκούν τα συγκεκριμένα καθεστώτα στην πληροφόρηση και λόγω του πολύ κλειστού ηγετικού κύκλου τους.

«Θέλουμε να έχουμε μια όσο το δυνατόν ακριβή και σε πραγματικό χρόνο πληροφόρηση για το πού βρίσκονται οι εστίες εξάπλωσης (της πανδημίας) και πώς εξελίσσονται», εξηγεί στο Reuters o Τζέρεμι Κονίντικ, από το think tank Center for Global Development. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει στη χώρα ούτε ένα κρούσμα της ασθένειας COVID-19, παρότι η Βόρεια Κορέα συνορεύει με την Κίνα, όπου ήταν αρχικά το επίκεντρο της επιδημίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας έχει ζητήσει από διεθνείς οργανώσεις βοήθεια σε μάσκες και σε διαγνωστικά τεστ. «Δεν γνωρίζουμε οτιδήποτε» για την κατάσταση και το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκαλέσει η πανδημία στη Βόρεια Κορέα, παραδέχεται στο Reuters μια πηγή από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτό είναι ατυχές, δεδομένου πως η Βόρεια Κορέα «διαθέτει πυρηνικά όπλα, άρα καταστάσεις που θα αποσταθεροποιούσαν την κυβέρνηση παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ», εξηγεί ο Κονίντικ.

Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται με ρυθμό ρεκόρ για έξι συναπτές ημέρες και έχει ανέλθει συνολικά σε 1.836 και σε εννέα νεκρούς. Το να γνωρίζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την ακριβή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι πολύ σημαντικό διότι η Ρωσία συνορεύει με άλλες 14 χώρες και αποτελεί κέντρο εμπορίου και μεταφορών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή