ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνία για τον Μπόρις Τζόνσον

Αγωνία για τον Μπόρις Τζόνσον

Σε μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Σεντ Τόμας, στην απέναντι όχθη του Τάμεση από τη Βουλή των Κοινοτήτων, συνέχιζε τη μάχη με τον COVID-19 ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο πρώτος ηγέτης κυβέρνησης ή κράτους στον κόσμο που αντιμετωπίζει σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Ο 55χρονος πολιτικός εισήχθη στο νοσοκομείο το βράδυ της Κυριακής, δέκα ημέρες αφότου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό, καθώς τα συμπτώματά του δεν υποχωρούσαν. Το επόμενο εικοσιτετράωρο η υγεία του επιδεινώθηκε. Η μεταφορά του στην εντατική έγινε το βράδυ της Δευτέρας, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει πρόβλημα δύσπνοιας. Η κατάστασή του χαρακτηριζόταν χθες σταθερή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι ο Τζόνσον δεν βρίσκεται στον αναπνευστήρα, αλλά του χορηγείται οξυγόνο με μάσκα. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν είχε διαγνωστεί πνευμονία. Ο ίδιος ο Γκόουβ τέθηκε οικειοθελώς σε κατ’ οίκον απομόνωση, καθώς μέλος του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος παρουσίασε συμπτώματα της ίδιας νόσου.

Επικαλούμενη ιατρικές πηγές του νοσοκομείου, η εφημερίδα The Times ανέφερε ότι χορηγήθηκαν στον Τζόνσον τέσσερα λίτρα οξυγόνου, ενώ το όριο για να αποφασιστεί η χρήση αναπνευστήρα είναι 15 λίτρα. Προτού προσβληθεί από τον ιό, ο ηγέτης των Βρετανών Συντηρητικών, ο οποίος δεν είναι καπνιστής, είχε καλή υγεία και αθλούνταν τακτικά στο τένις και στο ποδήλατο, με μόνο επιβαρυντικό στοιχείο τα περιττά κιλά του. Η 32χρονη σύντροφός του Κάρι Σάιμοντς, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, έχει παρουσιάσει επίσης συμπτώματα της νόσου, αλλά τις τελευταίες ημέρες αισθάνεται καλύτερα. Προτού μπει στον θάλαμο εντατικής θεραπείας, ο Μπόρις Τζόνσον όρισε ως προσωρινό διάδοχό του τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Οπως ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ράαμπ θα αναπληρώνει τον πρωθυπουργό «σε ορισμένα καθήκοντά του». Το βρετανικό συνταγματικό καθεστώς δεν ορίζει ποιος αναπληρώνει έναν πρωθυπουργό ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση προσωρινής ή μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων του. Εάν ο Τζόνσον χρειαστεί αναπνευστήρα, η δοκιμασία του θα παραταθεί χρονικά και η αναπλήρωσή του θα πρέπει να αποφασιστεί σε πρώτη φάση από την κυβέρνηση και τελικά από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αγωνία για τον Μπόρις Τζόνσον-1
Βρετανός με προστατευτική μάσκα διαβάζει στην εφημερίδα τα νεότερα για την υγεία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, την επομένη της εισαγωγής του στην εντατική.

Ο 46χρονος Ράαμπ ήταν αρχικά αντίπαλος του Τζόνσον στη μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, αλλά τον υποστήριξε στην τελική φάση της διαδικασίας. Από τους πλέον αδιάλλακτους θιασώτες του Brexit, θεωρείται ιδεολόγος και αρκετά διχαστικός, ενώ δεν έχει μεγάλη κυβερνητική πείρα. Το κενό εξουσίας στο Λονδίνο δημιουργήθηκε τη στιγμή που η Βρετανία διανύει την πιο κρίσιμη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, εβδομάδα στη μάχη κατά της πανδημίας, η κορύφωση της οποίας αναμένεται να έρθει γύρω στο Πάσχα, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν το χειρότερο από την έναρξη της πανδημίας, καθώς άλλοι 854 έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 6.224.

Ηγέτες από όλον τον κόσμο έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης και ευχές για γρήγορη ανάρρωση στον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «όλοι οι Αμερικανοί προσεύχονται για τη γρήγορη ανάρρωση» του Τζόνσον, τον οποίο χαρακτήρισε «καλό φίλο» του, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ενεργητικότητα, η αισιοδοξία και το χιούμορ» του Βρετανού ηγέτη θα βοηθήσουν στην πλήρη και γρήγορη ανάρρωσή του.