ΚΟΣΜΟΣ

Tους Αφροαμερικανούς «στοχεύει» ο ιός

08sel10kn2
08sel10kn

ΣΙΚΑΓΟ. Το βαρύ τίμημα που πληρώνει η αφροαμερικανική κοινότητα εξαιτίας της πανδημίας καταγράφεται στις τελευταίες στατιστικές από την πόλη του Σικάγου. Οι μαύροι στην αμερικανική μεγαλούπολη αποτελούν το ήμισυ των κρουσμάτων, αλλά το 70% των θανάτων από τον COVID-19. Οι κάτοικοι του Σικάγου είναι κατά 30% μαύροι.

Την ίδια στιγμή, άλλες αμερικανικές πόλεις με μεγάλο ποσοστό Αφροαμερικανών κατοίκων, όπως το Ντιτρόιτ, το Μιλγουόκι, η Νέα Ορλεάνη και η Νέα Υόρκη, καταγράφουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων της νόσου. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 370.000 κρούσματα και 11.000 θάνατοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της 5ης Απριλίου, 1.824 Αφροαμερικανοί έχουν νοσήσει στο Σικάγο έναντι 847 λευκών, 478 ισπανόφωνων και 126 πολιτών ασιατικής καταγωγής. Το 72% των νεκρών είναι Αφροαμερικανοί. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η δήμαρχος της πόλης, Λόρι Λάιτφουτ, διέταξε ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής απαγορεύσεων κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες συνοικίες, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα.

Στο μεταξύ, αυστηρή προειδοποίηση για το ξέσπασμα πανδημίας και την ελλιπή προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού είχε κοινοποιήσει εγγράφως, τον Ιανουάριο, ο σύμβουλος εμπορικών θεμάτων του προέδρου Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, εκτιμώντας ότι η κρίση του κορωνοϊού θα απειλούσε τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών και θα είχε κόστος τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μνημόνιο που εκπόνησε ο Ναβάρο ανέφερε ότι «η έλλειψη ανοσίας και αποτελεσματικού εμβολίου μπορεί να αφήσει τους Αμερικανούς εκτεθειμένους απέναντι σε πανδημία», σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο αποκαλύπτει ότι ο σύμβουλος του Τραμπ πρότεινε την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων από τα μέσα Ιανουαρίου, χωρίς να εισακουστεί από τον Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα, ο ιατρικός κόσμος προειδοποιεί ότι οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, γνωστές ως αναπνευστήρες, δεν αποτελούν πανάκεια, καθώς το ήμισυ των ασθενών που συνδέονται σε αυτές καταλήγει. Οσοι έχουν την τύχη να αποσυνδεθούν από τις συσκευές αντιμετωπίζουν σωρεία παράπλευρων προβλημάτων υγείας, όπως διαταραχές της αντίληψης, σύνδρομο μετατραυματικού στρες και κατάθλιψη.