Παγκόσμια ανησυχία για την Ευρώπη

Παγκόσμια ανησυχία για την Ευρώπη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. «Πολύ ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη ο υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ευρωπαϊκή ήπειρο, Χανς Κλούγκε, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να μη βιαστούν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας, όργανο που χρηματοδοτεί την επιστημονική έρευνα, έμεινε ακέφαλο καθώς ο πρόεδρός του παραιτήθηκε καταγγέλλοντας την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υλοποιήσει μεγάλο πρόγραμμα έρευνας για τον κορωνοϊό.

«Εχω απογοητευθεί τρομακτικά από την ευρωπαϊκή απάντηση στον COVID-19», δήλωσε ο Μάουρο Φεράρι στην εφημερίδα Financial Times. «Εφθασα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ERC) ως ένθερμος υποστηρικτής της Ε.Ε., αλλά η κρίση του κορωνοϊού με έκανε να αλλάξω δραστικά γνώμη», σημείωσε ο επιστήμονας. Το ERC ιδρύθηκε το 2007 και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ ετησίως. Ο Φεράρι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, σχεδίασε μεγάλο πρόγραμμα έρευνας γύρω από τα εμβόλια και τις πιθανές θεραπείες του κορωνοϊού, αλλά, όπως δηλώνει ο ίδιος, «το πρόγραμμα εξαερώθηκε αμέσως μόλις ήρθε σε επαφή με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Η αποστολή του ERC αναφέρει ότι ο οργανισμός χρηματοδοτεί προτάσεις επιστημόνων, δεν καθορίζει τις προτεραιότητες της έρευνας.

Ενα από τα διευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που ήδη λειτουργούν για τον κορωνοϊό έχει να κάνει με την εφαρμογή κινητών τηλεφώνων που θα ανιχνεύει τις αλυσίδες διάδοσης της ασθένειας. Για την εφαρμογή αυτή εργάζεται το Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών Πληροφορικής της Γαλλίας, σε συνεργασία με ινστιτούτα από τη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ χθες ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής περιέγραψε στην εφημερίδα Le Monde τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Bluetooth, η εφαρμογή θα ανιχνεύει όλα τα κινητά τηλέφωνα που ήρθαν σε κοντινή επαφή με κινητά ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και θα στέλνει αυτοματοποιημένο μήνυμα. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, τα στοιχεία θα είναι ανώνυμα, η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντική, θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στις ευρωπαϊκές οδηγίες περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ο κώδικας της εφαρμογής θα είναι ανοικτός, προκειμένου να γίνεται σαφές σε όλους ότι η εφαρμογή κάνει μόνο αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε.

Το «Σαρλ ντε Γκωλ»

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πάντως, δεν απαιτείται καμία εφαρμογή για να γίνει σαφής ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού. Μετά τα κρούσματα σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο, χθες έγινε γνωστό ότι στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» διαγνώστηκαν 40 ναύτες με συμπτώματα, ενώ στη χώρα συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από το πόσοι κρατούμενοι ακόμη πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι ώστε να μη συνεχιστεί η διάδοση του COVID-19 στις φυλακές. Το  αεροπλανοφόρο είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος του Φεβρουαρίου, κινούμενο στην Ανατολική Μεσόγειο και δη μέσα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στις 21 Φεβρουαρίου ελλιμενίστηκε στη Λεμεσό. Τα μαχητικά τύπου Ραφάλ που μεταφέρει έκαναν ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και Κυπριακές Δυνάμεις. Κατά τον πλου του ανατολικά στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά και δυτικά στα τέλη Φεβρουαρίου, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο συνοδευόταν από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή