ΚΟΣΜΟΣ

Η Δαμασκός καταδικάζει την «παραπλανητική» έκθεση του OAXΟ για τη χρήση χημικών όπλων

Η Δαμασκός καταδικάζει την «παραπλανητική» έκθεση του OAXΟ για τη χρήση χημικών όπλων

Η Δαμασκός καταδίκασε σήμερα την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, Τετάρτη, ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXΟ) για τη χρήση από τον συριακό στρατό χημικών όπλων σε περιοχή της βόρειας Συρίας το 2017, μετέδωσε σήμερα το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η έκθεση του ΟΑΧΟ για τη χρήση τοξικών ουσιών στην πόλη Λαταμνέ το 2017 είναι παραπλανητική και περιέχει αβάσιμα και κατασκευασμένα συμπεράσματα με σκοπό να στρεβλώσει τα γεγονότα και να κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο επικαλείται το πρακτορείο SANA.

«Η Συρία απορρίπτει αυτή την έκθεση στον τύπο και στην ουσία και αρνείται κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε τοξικό αέριο στην πόλη Λαταμνέ ή σε οποιαδήποτε άλλη συριακή πόλη ή τοποθεσία», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο ΟΑΧΟ κατηγόρησε χθες τον στρατό του Μπασάρ αλ-'Ασαντ ότι το 2017 έριξε βόμβες που περιείχαν σαρίν και χλώριο στην περιοχή Λαταμνέ, στη βόρεια Συρία, «πλήττοντας» σχεδόν εκατό ανθρώπους.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΑΧΟ, ο οποίος έχει την έδρα του στη Χάγη, κατονομάζει τον συριακό στρατό ως υπεύθυνο των χημικών επιθέσεων στο συριακό έδαφος.

Οι τρεις επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί από δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ , εναντίον αυτής της περιοχής που τότε ήταν στα χέρια των ανταρτών.

Η Δαμασκός αρνείται ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη σύγκρουση που σπαράσσει τη χώρα από το 2011, απορρίπτοντας κυρίως κατηγορίες της Ουάσινγκτον, καθώς και ειδικών του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ.

Τον Ιούνιο του 2018, μια πλειοψηφία των 193 χωρών του ΟΑΧΑ είχε ψηφίσει υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του διεθνούς οργανισμού, εξουσιοδοτώντας τον να ορίζει τους υπεύθυνους μιας χημικής επίθεσης και όχι μόνο να τεκμηριώνει τη χρήση ενός τέτοιου όπλου.

Έχοντας την υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους πολλές ανταρτοκρατούμενες περιοχές και πλέον ελέγχουν πάνω από το 70% του εδάφους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η σύγκρουση αυτή μετρά περισσότερους από 380.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa