Kορωνοϊός: Σταδιακή η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, λέει η Κομισιόν

Kορωνοϊός: Σταδιακή η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, λέει η Κομισιόν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντίρροπες πιέσεις, η Κομισιόν θα προτείνει την προσεκτική και σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας, εφόσον κάτι τέτοιο επιτρέπουν τα υγειονομικά δεδομένα κάθε χώρας-μέλους. Αυτό προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον τίτλο «Στρατηγική εξόδου», το οποίο αποκάλυψε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η σχετική κάμψη στην εξάπλωση της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με την τεράστια πίεση από το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας, οδήγησαν την Αυστρία, τη Δανία και την Τσεχία να προετοιμαστούν για χαλάρωση των μέτρων. Την Τρίτη, εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε προαναγγείλει την επικείμενη παρουσίαση «οδικού χάρτη» για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, η παρουσίαση ακυρώθηκε ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών, που φοβούνται ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει σταδιακή άρση των περιορισμών, με στοχευμένα μέτρα, που θα διατηρήσουν υπό προστασία ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι. Μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και πολιτιστικοί χώροι θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά, ενώ μεγαλύτερες συναθροίσεις, όπως σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλίες, θα συνεχίσουν για την ώρα να απαγορεύονται.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν κάποια μέτρα μετά το Πάσχα (την επόμενη Κυριακή), με προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των απαγορεύσεων μέχρι τότε. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μόνο εφόσον η επιχείρησή τους τηρεί αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και απόστασης.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται Ισπανία και Ιταλία, οι δύο ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε χθες ότι «η “φωτιά” αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχο», καθώς εμφανίζεται τάση ανάσχεσης των κρουσμάτων και των θυμάτων, ζήτησε όμως από το κοινοβούλιο να παρατείνει για άλλες 15 ημέρες τα περιοριστικά μέτρα.

Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον πέρασε και τη χθεσινή ημέρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Σεντ Τόμας, αλλά η κατάστασή του βελτιώνεται, όπως γνωστοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ. Σύμφωνα με υπουργούς του, ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί και κάθεται στο κρεβάτι του, συνομιλεί με τους γιατρούς και δεν χρησιμοποιεί αναπνευστήρα, αν και συνεχίζει να λαμβάνει οξυγόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή