Οι άνθρωποι «διψούν» για κοινωνικοποίηση

Οι άνθρωποι «διψούν» για κοινωνικοποίηση

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα κοινωνικής αποστασιοποίησης και κατ’ οίκον καραντίνας, όσοι ζουν μόνοι υποφέρουν περισσότερο από όσους απομονώνονται με τις οικογένειές τους.

Ερευνα σε όλες τις ΗΠΑ έδειξε ότι το 53% των Αμερικανών ανέφερε ότι ένιωσε μοναξιά την προηγούμενη εβδομάδα, με το φαινόμενο να πλήττει κυρίως τις ηλικιακές ομάδες 18 – 29 και 30 – 49 ετών, που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μην έχουν παιδιά ή σύντροφο. Παρότι η ψυχική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς βιώνει ο καθένας τη μοναξιά, νευρολόγοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος όσων πεινούν μοιάζει πολύ με τον εγκέφαλο όσων νιώθουν μοναξιά.

Η έρευνα επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης έδειξε ότι η μοναξιά και η πείνα διεγείρουν συγκεκριμένα κέντρα του ανθρώπινου εγκεφάλου, προκαλώντας επιθυμία –ή ακόμη και πόθο– κοινωνικής δραστηριότητας. Η ανάγκη για κοινωνικοποίηση είναι εξίσου θεμελιώδης όσο και η πείνα ή η δίψα.

Με τη βοήθεια μαγνητικών τομογράφων, η επιστημονική ομάδα συνέκρινε τις εγκεφαλικές λειτουργίες 40 υγιών ενήλικων εθελοντών, που στερήθηκαν για διάστημα 10 ωρών την τροφή ή την ανθρώπινη παρουσία. Για να επιτύχουν αξιόπιστα συναισθήματα μοναξιάς, οι ερευνητές έκλεισαν κάθε συμμετέχοντα σε δωμάτιο, χωρίς πρόσβαση σε τηλέφωνο, υπολογιστή ή βιβλία, από τις 9 το πρωί, μέχρι τις 7 το βράδυ. Οι εθελοντές είχαν πρόσβαση μόνο σε παζλ και σε λευκό χαρτί, για να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους. Αμέσως μετά τον εγκλεισμό τους, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τομογραφία εγκεφάλου, με έμφαση σε περιοχή του μεσεγκεφάλου, γνωστή ως μέλαινα ουσία, ενώ σε οθόνες προβάλλονταν εικόνες ανθρώπων να αγκαλιάζονται. Σε όσους είχαν στερηθεί την τροφή, οι ερευνητές έδειχναν εικόνες λουκούλλειων γευμάτων. «Διαπιστώσαμε ότι η περιοχή αυτή του εγκεφάλου αντιδρά στα ερεθίσματα όταν βλέπει εικόνες αυτού που στερήθηκε, ανεξάρτητα από το εάν είναι η ανθρώπινη επαφή ή η τροφή. Μοιάζει να υπάρχει στενή νευρολογική σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων», λέει η επικεφαλής της έρευνας, δρ Λίβια Τόμοβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή