ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Κρατική περίθαλψη, διαγραφή φοιτητικών δανείων

Μπάιντεν: Κρατική περίθαλψη,  διαγραφή φοιτητικών δανείων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα σχέδιά του για διεύρυνση του κρατικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Medicare σε Αμερικανούς οι οποίοι δεν είχαν μέχρι τώρα πρόσβαση σε αυτό, αλλά και τη διαγραφή ορισμένων φοιτητικών δανείων, παρουσίασε χθες ο τέως αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσπαθώντας να συσπειρώσει γύρω του την εκλογική βάση των Δημοκρατικών.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα μειώσει το όριο ηλικίας ένταξης στη Medicare στα 60 έτη και ότι θα διαγράψει τα φοιτητικά δάνεια σε χαμηλόμισθους δικαιούχους, οι οποίοι φοίτησαν σε πολιτειακά πανεπιστήμια, σε ιστορικά αφροαμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς μειονοτήτων. Οι προτάσεις Μπάιντεν αποτελούν «κλάδο ελαίας» προς τους οπαδούς του γερουσιαστή Μπ. Σάντερς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τις «κεντρώες» πολιτικές θέσεις του τέως αντιπροέδρου.

Σύμφωνα με τις προτάσεις Μπάιντεν, οι Αμερικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα Medicare μόλις συμπληρώσουν τα 60 έτη ή να παραμείνουν στο ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης που προσφέρει ο εργοδότης τους. Το σχέδιο Μπάιντεν για τα φοιτητικά δάνεια αφορά τη διαγραφή όλων των φοιτητικών δανείων για προπτυχιακούς φοιτητές, μέχρι του ποσού των 125.000 δολαρίων. Μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα χρηματοδοτούσε το δαπανηρό αυτό σχέδιο ακυρώνοντας τις φοροαπαλλαγές ορισμένων επιχειρήσεων για τις ζημίες από τον κορωνοϊό.