Νέα επιδρομή ακρίδων στην Αφρική

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΑΛΑ. Εβδομάδες πριν ο κορωνοϊός διασπαρεί σε όλο τον πλανήτη, τμήματα της Αφρικής αντιμετώπισαν κύματα ακρίδων, που κατέστρεψαν σοδειές σε Σομαλία και Κένυα, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι το φαινόμενο ήταν το εντονότερο των τελευταίων 70 ετών. Σήμερα, δεύτερο κύμα των αδηφάγων εντόμων, 20 φορές μεγαλύτερο από το πρώτο, καταφθάνει στην περιοχή. Δισεκατομμύρια νεογέννητες ακρίδες της ερήμου βγαίνουν από το χώμα στη Σομαλία και αναζητούν νέα βλάστηση, που φύτρωσε μετά τις πρόσφατες βροχές. Εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής θα αναγκασθούν να κινητοποιηθούν για να διώξουν –συνήθως χωρίς αποτέλεσμα– τις ακρίδες από τις καλλιέργειες, κινδυνεύοντας να προσβληθούν και να μεταδώσουν τον κορωνοϊό εξαιτίας του συγχρωτισμού τους με άλλους. «Ολοι μιλούν για τις ακρίδες», λέει ο αγρότης Ιοουέρι Αμποκέτ στην Ουγκάντα. «Μόλις προσγειωθούν στον κήπο σου, καταστρέφουν τα πάντα. Κάποιοι θα σου πουν ότι θεωρούν τις ακρίδες πιο καταστροφικές από τον ιό», προσθέτει.

Κάποιοι αγρότες στο χωριό του Αμποκάτ στα σύνορα με την Κένυα χτυπούν κατσαρόλες ή πετούν πέτρες στις ακρίδες, σε μία προσπάθεια να τις τρομάξουν, παρότι οι Αρχές έχουν κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Η καταστροφή ενός αγρού κασάβας, η τοπική βασική τροφή, σημαίνει λιμό.Την αγωνία αυτή μοιράζονται εκατομμύρια κάτοικοι της ανατολικής Αφρικής σε χώρες όπως η Κένυα, η Σομαλία, η Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν, ενώ σμήνη ακρίδων έχουν εντοπισθεί ήδη σε Τζιμπουτί, Ερυθραία, Τανζανία και Κονγκό. Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) χαρακτήρισε τις ακρίδες «πρωτοφανή απειλή», επισημαίνοντας ότι η εμφάνισή τους είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και υπολογίζοντας ότι το νέο κύμα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο.

Οι ευνοϊκές συνθήκες αναπαραγωγής των ακρίδων σημαίνουν ότι τρίτο κύμα αναμένεται να πλήξει την ανατολική Αφρική μέσα στον Ιούνιο και στον Ιούλιο, εποχή που συμπίπτει με τη συγκομιδή. Ο ΟΗΕ κάλεσε τα κράτη-μέλη του να συνδράμουν τις χώρες της περιοχής με έκτακτη βοήθεια ύψους 76 εκατ. έως 153 εκατ. δολ., υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των απειλούμενων πληθυσμών. Μέχρι στιγμής, ο FAO έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για μόλις 11 εκατ. δολάρια.

Τα νέα σμήνη περιλαμβάνουν ακρίδες με ικανότητα κατανάλωσης είκοσι φορές το σωματικό βάρος τους σε μίσχους και άλλα ευαίσθητα μέρη φυτών. Την ίδια στιγμή, οι αυστηροί κανόνες περιορισμού της κυκλοφορίας που ισχύουν σε Κένυα και Ουγκάντα για αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού προκαλούν προβλήματα και επικίνδυνες καθυστερήσεις στην προώθηση εντομοκτόνων, μόνη αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των ακρίδων. Η δυσκολία εύρεσης στόλου αεροσκαφών για εναέριο ψεκασμό εντομοκτόνων θα αναγκάσει τις Αρχές να καταφύγουν σε χειροκίνητο ψεκασμό, ο οποίος δεν είναι εξίσου αποτελεσματικός.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT