Ο Ερντογάν και το πολιτικό χάος στην Αγκυρα

Ο Ερντογάν και το πολιτικό χάος στην Αγκυρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία και η καθυστερημένη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν χάος στη γειτονική χώρα, το οποίο αντανακλάται στη έντονη εσωκομματική κρίση που μαστίζει την κυβέρνηση. Οι αποκαρδιωτικές εικόνες από τους συνωστισμένους δρόμους των τουρκικών πόλεων, έπειτα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση επιβολής μέτρων πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας την Παρασκευή το βράδυ, με προθεσμία μόνο δύο ωρών, εξώθησαν τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού σε παραίτηση το βράδυ της Κυριακής. «Η ευθύνη για την απότομη εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο πέφτει εξ ολοκλήρου πάνω μου», ανέφερε στο Twitter, ζητώντας συγγνώμη για τις χαοτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε κοφτά την παραίτησή του.

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις είναι ασυνήθιστες για τα δεδομένα της Τουρκίας, αφού αποτελούν ουσιαστικά και ενδείξεις αμφισβήτησης του ίδιου του Ερντογάν. Η ανάληψη ευθυνών και η παραίτηση υπουργών είναι εξαιρετικά σπάνια φαινόμενα στη γείτονα. Το AKP, άλλωστε, φημίζεται για τη σθεναρή του αντίσταση απέναντι σε οποιαδήποτε κριτική και αποθαρρύνει συχνά τους υπουργούς από το να ζητούν δημόσια συγγνώμη. Η τελευταία φορά που υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης υπέβαλαν παραίτηση έλαβε χώρα το 2013.

Ο Σοϊλού ξεκίνησε τη συνεργασία του με το κυβερνών κόμμα το 2012, ως μέλος της κεντροδεξιάς πτέρυγας που διασπάστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα, έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Ερντογάν. Ο υπουργός Εσωτερικών εξελίχθηκε γρήγορα σε έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου και μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της μεταπραξικοπηματικής κυβέρνησης του AKP. Ο Σοϊλού παραμένει ευρέως γνωστός στη χώρα για τη σκληρή του στάση απέναντι στην κουρδική μειονότητα και προς τους φερόμενους ως υποστηρικτές του Γκιουλέν και, πριν από τα συμβάντα του Σαββατοκύριακου, εθεωρείτο ο πιθανότερος μελλοντικός αντικαταστάτης του Ερντογάν. Μοναδικός του αντίπαλος στη διαδοχή ήταν ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου και υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ισως το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παραίτησης του Σοϊλού ήταν ο τρόπος ανακοίνωσής της. Γνωστοποίησε την πρόθεσή του μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Τwitter, όπου κοινοποίησε ένα screenshot με το κείμενο της παραίτησής του από την εφαρμογή σημειώσεων του κινητού. Ο Τούρκος πρόεδρος τον συνεχάρη για την πολυετή του υπηρεσία και δήλωσε πως «η τρέχουσα ώρα δεν είναι κατάλληλη για να εξετάσουμε οποιαδήποτε παραίτηση».

Δεν λείπουν πάντως και επικριτικά άρθρα στον τουρκικό Τύπο για την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, όχι πια μόνο για το Ιντλιμπ της Συρίας και τη Λιβύη, αλλά και έναντι της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανάλυση του Εμίν Τσολασάν, πρώην αρθρογράφου της «Χουριέτ», ο οποίος αποκάλεσε τη στρατηγική Ερντογάν να πλημμυρίσει την Ελλάδα με μετανάστες «μηδέν εις το πηλίκον». Σε σχόλιό του στη Sözcü, ο δημοσιογράφος αποδομεί πλήρως όσα ισχυρίζεται ότι πέτυχε ο Τούρκος πρόεδρος στον Εβρο. «Είναι κρίμα γι’ αυτούς τους ανθρώπους και την αξιοπρέπεια της χώρας», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή