Δεύτερο κύμα φοβούνται στην Ασία

Δεύτερο κύμα φοβούνται στην Ασία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχή ήταν το επίκεντρο της μόλυνσης του πλανήτη με τον ιό COVID-19, ύστερα έγινε παράδειγμα προς μίμηση για την αποτελεσματική αναχαίτιση της πανδημίας. Ωστόσο, η επιτυχία της Κίνας αρχίζει να εμφανίζεται εύθραυστη τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα κρούσματα βαίνουν και πάλι την ανιούσα, αν και πολύ κάτω από τα επίπεδα στο ζενίθ της κρίσης, και προερχόμενα, στη μεγάλη πλειονότητά τους, από το εξωτερικό.

Οπως ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας, την Κυριακή καταγράφηκαν 108 νέα κρούσματα, κάτι που αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο αριθμό από την 6η Μαρτίου, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 143 κρούσματα. Μόνο δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας σε 3.341 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, κάτι που αντιπροσωπεύει μικρό κλάσμα των απωλειών σε ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και Γαλλία. Παρ’ όλα αυτά, ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας παραμένει υπαρκτός, όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε γειτονικές της χώρες, οι οποίες επίσης θεωρούνται μέχρι σήμερα υποδειγματικές στη διαχείριση της κρίσης.

Η Σιγκαπούρη αναγκάστηκε προ δεκαημέρου να κλείσει, με καθυστέρηση, τα σχολεία της και να λάβει άλλα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς τα κρούσματα σε ημερήσια βάση είχαν εκτοξευθεί από 10 σε 50, κατά μέσον όρο, ενώ χθες ξεπέρασαν τα 230. Βασικές εστίες μόλυνσης έγιναν οι κοιτώνες των ξένων εργατών που απασχολούνται στη χώρα και συνωστίζονται σε μικρούς χώρους. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση άρχισε να απομακρύνει τους εργάτες που είναι αρνητικοί στον ιό και να τους εγκαθιστά σε στρατόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, ακόμη και πλωτά ξενοδοχεία.

Στη Νότια Κορέα, αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο «αθόρυβης εξάπλωσης» της επιδημίας σε μπαρ και εστιατόρια. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέες κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες θα επιτρέπουν την επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και θα τονίζουν την ανάγκη να τηρούνται οι αποστάσεις στους δημόσιους χώρους.

Από τα 108 επιβεβαιωμένα κρούσματα του τελευταίου εικοσιτετραώρου στην Κίνα, τα 98 ήταν «εισαγόμενα» από το εξωτερικό, κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία. Η βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, που γειτονεύει με τη ρωσική περιοχή του Βλαδιβοστόκ, κατέγραψε 56 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 49 ήταν ταξιδιώτες από τη Ρωσία. Αρκετές μεθοριακές πόλεις της Κίνας ανακοίνωσαν ότι στο εξής θα γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα και θα επιβάλλεται καραντίνα 14 έως 28 ημερών στους ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Ρωσία. Στη Σαγκάη, 60 άνθρωποι που έφτασαν στην πόλη με πτήση της Aeroflot, προερχόμενοι από τη Μόσχα, βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή