ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Δημοκρατικοί: Σφύριξε τη λήξη της εσωκομματικής μάχης

ΗΠΑ-Δημοκρατικοί: Σφύριξε τη λήξη της εσωκομματικής μάχης

Τον τελευταίο χρόνο, ο τέως πρόεδρος Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν τήρησαν ένα είδος «πολιτικής αποστασιοποίησης». Ο τέως πρόεδρος υιοθέτησε στάση ουδετερότητας στις προκριματικές αναμετρήσεις των Δημοκρατικών και ο τέως αντιπρόεδρος διεμήνυε ότι θέλει να κερδίσει «με το σπαθί του».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, όμως, κινήθηκε παρασκηνιακά και ενεπλάκη στην εκστρατεία πολύ περισσότερο από όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν όλα έδειχναν ότι ο Μπάιντεν θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος τον Νοέμβριο, ο Ομπάμα επικοινώνησε τουλάχιστον τέσσερις φορές με τον Μπέρνι Σάντερς, πείθοντάς τον να εγκαταλείψει την κούρσα και να σφυρίξει τη λήξη, έτσι ώστε να αποφευχθεί η παράταση επιζήμιας και ανούσιας αντιπαράθεσης με τον Μπάιντεν. Παρότι η ομάδα της εκστρατείας Μπάιντεν δεν ήθελε να ζητήσει ευθέως τη βοήθεια του Ομπάμα, εξέφρασε τη δυσφορία της για δηλώσεις του πρώην συμβούλου του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, ο οποίος αμφισβήτησε τη διανοητική ευρωστία του τέως αντιπροέδρου. Αξιωματούχοι του κόμματος υπήρξαν πιο ευθείς, καλώντας τον τέως πρόεδρο να τοποθετηθεί σαφώς υπέρ του Μπάιντεν, έστω και από το παρασκήνιο. Ο Ομπάμα συνέχισε, όμως, να επιμένει ότι θα ήταν πιο χρήσιμος ως αφανής ειρηνοποιός. Η λήξη της προκριματικής περιόδου σημαίνει ότι ο Ομπάμα θα μπορεί τώρα να αξιοποιήσει τις ικανότητές του ως μαγνήτης χρηματικών δωρεών, παρότι ο ίδιος συνεχίζει να συστήνει προσοχή, έτσι ώστε να μην φανεί ότι σπεύδει σε βοήθεια του Μπάιντεν, δαπανώντας έτσι άσκοπα πολιτικό κεφάλαιο.

Την έκπληξή του για την ολιγωρία του Ομπάμα να στηρίξει τον Μπάιντεν εξέφρασε μέχρι και ο πρόεδρος Τραμπ, που απόρησε για τη διστακτική στάση του τέως προέδρου. «Μένω έκπληκτος που ο πρόεδρος Ομπάμα δεν στήριξε ακόμη δημοσίως τον Υπναρά Τζο», είπε ο Τραμπ χρησιμοποιώντας το περιπαικτικό προσωνύμιο που χρησιμοποιεί για τον τέως αντιπρόεδρο. Στελέχη της εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς επαίνεσαν από τη μεριά τους την ουδετερότητα του Ομπάμα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης για το χρίσμα.