O ιός γεννά ξενοφοβία στη Γερμανία

O ιός γεννά ξενοφοβία στη Γερμανία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Προσοχή, παρά την ανακοινωθείσα μείωση των κρουσμάτων, συστήνουν οι γερμανικές αρχές, εκτιμώντας ότι μπορεί ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων να οφείλεται σε ελλείψεις στο σύστημα καταγραφής λόγω της εορτής του καθολικού Πάσχα. Η κρίση του κορωνοϊού στη Γερμανία έχει τροφοδοτήσει ταυτόχρονα ξενοφοβικά αντανακλαστικά και εκκλήσεις ενσωμάτωσης ξένων στο σύστημα υγείας της χώρας, με τους κατοίκους των περιοχών που συνορεύουν με τη Γαλλία να κλείνουν τις πόρτες σε Γάλλους, από τον φόβο μετάδοσης του ιού και τις αρχές της Σαξονίας να ζητούν μετανάστες με ιατρικά προσόντα για ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Στην Αυστρία, όπου ο ρυθμός διάδοσης της ασθένειας έπεσε στο 0,8%, άνοιξαν χθες κάποια καταστήματα, υπό τις αυστηρές προειδοποιήσεις των Αρχών να μη σπεύσουν όλοι για τις αγορές την πρώτη ημέρα και να έχουν υπόψη ότι σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκ νέου, η χώρα «θα τραβήξει ξανά χειρόφρενο». Σε άνοιγμα κάποιων καταστημάτων στις 19 Απριλίου προσανατολίζεται και η Πολωνία, όπου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις 10 Μαΐου.

Στη Σουηδία, αντιθέτως, επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.000, με 114 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Η Σουηδία είχε υιοθετήσει τα πιο «χαλαρά» περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, επιτρέποντας τις συναθροίσεις ώς 49 ατόμων, αλλά απαγορεύοντας τις επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας.

Οι οίκοι ευγηρίας έχουν αναδειχθεί στη μεγάλη «μαύρη τρύπα» της ευρωπαϊκής ηπείρου, με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία να εκτιμά ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα είναι 15% περισσότεροι από τους ανακοινωθέντες, αν συνυπολογιστούν οι θάνατοι στους οίκους ευγηρίας. Οι 12.000 θάνατοι που έχουν καταγραφεί επισήμως ώς σήμερα στη Βρετανία εξαιτίας του κορωνοϊού αφορούν μόνο ανθρώπους που έχουν υποκύψει στα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, έρευνες στους οίκους ευγηρίας της Λομβαρδίας πραγματοποιεί η ιταλική αστυνομία, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για την τρομακτική θνησιμότητα που παρατηρήθηκε σε αυτούς στην οξεία φάση της επιδημίας. Σύμφωνα με το ιταλικό υγειονομικό ινστιτούτο (ISS), οι θάνατοι από κορωνοϊό στους ιταλικούς οίκους ευγηρίας έχουν ξεπεράσει τις 3.800. Παράλληλα, στην Ισπανία, οι Αρχές αναγνώρισαν τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων ως κομβικό στοιχείο για τον έλεγχο της επιδημίας και πλέον υποχρεώνουν, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε χθες, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να πραγματοποιούν διαγνωστικούς ελέγχους με χαμηλές τιμές. Τέλος, στη Γερμανία, η «επιστροφή στην κανονικότητα» αργεί, αν ως κανονικότητα εκλαμβάνεται η διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων της Μπουντεσλίγκα. Η σύσκεψη στην οποία θα αποφασιζόταν πότε θα ξαναρχίσει το γερμανικό πρωτάθλημα αναβλήθηκε, ενώ προς αναβολή, για τον Δεκέμβριο, οδεύει και το συνέδριο στο οποίο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να αποφασίσει για τη διαδοχή της νυν επικεφαλής, Ανεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή