Αντικαρκινικό σκεύασμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Αντικαρκινικό σκεύασμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα φαρμακευτικό, αντικαρκινικό αυτή τη φορά, σκεύασμα πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία της κλινικής μελέτης προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της λεγόμενης «θύελλας κυτοκινών», της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος που συχνά οδηγεί στον θάνατο πάσχοντες από COVID-19. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.

Το σκεύασμα Calquence (acalabrutinib) ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων κινάσης της τυροσίνης του Μπρούτον (ΒΤΚ) και μπορεί να καταστείλει την εμφάνιση πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων. Σήμερα, χρησιμοποιείται ως θεραπεία κάποιων αιματολογικών καρκίνων και έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη η χορήγησή του σε ενήλικους ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, έναν από τους συχνότερους τύπους αιματολογικού καρκίνου σε ενήλικες.

Εξαιτίας της πανδημίας πολλές φαρμακοβιομηχανίες αναγκάζονται να διακόψουν τις συνήθεις κλινικές μελέτες τους και να ερευνήσουν αν τα σκευάσματα που διαθέτουν μπορούν να φέρουν κάποιο θεραπευτικό αποτέλεσμα σε πάσχοντες με COVID-19 και ιδιαίτερα σε όσους εμφανίζουν βαριά συμπτώματα. Πολλοί από αυτούς, που πάσχουν από πνευμονία, σύμφωνα με τους ειδικούς, εμφανίζουν μία υπέρμετρη ανοσοποιητική αντίδραση στον εισβολέα κορωνοϊό, που ονομάζεται «θύελλα κυτοκινών» και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Τώρα η AstraZeneca Inc. ελπίζει να δει κατά πόσον το σκεύασμά της, που καταστέλλει κάποια στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της ανοσοποιητικής αντίδρασης.

Οπως επισημαίνει ο δρ Λούις Στάουντ, επικεφαλής του τμήματος αιματολογικών κακοηθειών στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, «ο ρόλος της πρωτεΐνης ΒΤΚ στον έλεγχο των φλεγμονών είναι πολύ καλά καταγεγραμμένος και είναι πιθανό η αναστολή της, με τη χορήγηση acalabrutinib, να έχει κλινικό όφελος για ασθενείς με προχωρημένη βαριά αναπνευστική COVID-19».

Σύμφωνα με την παρασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία, στην κλινική μελέτη θα εξετασθούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της χορήγησης του αντικαρκινικού σκευάσματος στο πλαίσιο μιας καλύτερης υποστηρικτικής θεραπείας προκειμένου να περιοριστεί η θνησιμότητα αλλά και η ανάγκη διασωλήνωσης και αναπνευστικής υποστήριξης σε ασθενείς με τόσο βαριά συμπτώματα COVID-19 ώστε να κινδυνεύει η ζωή τους. Η κλινική μελέτη αναμένεται να «ανοίξει» σε ΗΠΑ και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη τις επόμενες ημέρες, οπότε θα αρχίσει η εγγραφή εθελοντών. Στις αρχές του μήνα, η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και η αντίπαλός της GlaxoSmithKline PLC συμφώνησαν στην από κοινού δημιουργία εξεταστικού κέντρου για ασθενείς με COVID-19, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Αισιόδοξα τα νέα και από το μέτωπο της παρασκευής εμβολίου κατά του φονικού κορωνοϊού, καθώς η κινεζική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους σε δύο «υποψήφια» εμβόλια. Πρόκειται για τα εμβόλια της Sinovac Biotech, με έδρα το Πεκίνο και του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων της Γουχάν.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα κινεζικό εμβόλιο που παρασκευάστηκε από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ιατρικής ξεκίνησε εδώ και δύο ημέρες τη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι το πρώτο που βρίσκεται σε τόσο προχωρημένο ερευνητικό στάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή