ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο με σορούς αμφισβητεί τα στοιχεία που δίνει το Ιράν

Βίντεο με σορούς αμφισβητεί τα στοιχεία που δίνει το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Βίντεο από νεκροτομείο στο κεντρικό νεκροταφείο της Κομ στο Ιράν έρχεται να αμφισβητήσει τις επίσημες ανακοινώσεις του καθεστώτος. Οι εικόνες, που μαγνητοσκοπήθηκαν στις αρχές Μαρτίου, εμφανίζουν δεκάδες σορούς, τυλιγμένες σε σάβανα, έτοιμες για ταφή εκείνο το πρωινό, ενώ δεκάδες άλλες, σε μαύρα σακιά αυτή τη φορά, βρίσκονταν σε σειρά για να προετοιμαστούν για ενταφιασμό. Στο βίντεο παρουσιάζονται δωμάτια γεμάτα πτώματα στο μεγαλύτερο νεκροταφείο της Κομ, επικέντρου της επιδημίας στη χώρα.

Ο υπάλληλος του νεκροταφείου, ο οποίος μαγνητοσκόπησε το βίντεο στο κινητό του τηλέφωνο, εξηγεί ότι όλοι οι νεκροί στις εικόνες έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, για να επισημάνει ότι πολλές σοροί βρίσκονταν στο νεκροτομείο επί πέντε ή έξι ημέρες. Οι εικόνες αυτές, αλλά και οι διηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων στο BBC, δείχνουν ότι το Ιράν προσπαθεί να διαχειριστεί τεράστιο αριθμό νεκρών, ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που έχουν ανακοινώσει επίσημα οι Αρχές της ισλαμικής δημοκρατίας. Παρότι η Τεχεράνη είναι επιφυλακτική στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας, δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν ότι τα νεκροτομεία είναι πλήρη, ενώ γραφεία τελετών φοβούνται να πλύνουν τις σορούς εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης της ασθένειας. Το μακάβριο αυτό έργο έχουν αναλάβει εθελοντές σπουδαστές ιερατικών σχολών.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο προκάλεσε την αντίδραση των σκληροπυρηνικών αρχών, που διέταξαν τη σύλληψη του υπαλλήλου του νεκροτομείου, διαβεβαιώνοντας ότι η ταφή των σορών γίνεται γρήγορα, όπως ορίζει το Ισλάμ.