ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την Ευρώπη

ΠΟΥ: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την Ευρώπη

Η Ευρώπη βρίσκεται στο «μάτι» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού με τον αριθμό των κρουσμάτων να πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε επισημαίνοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. 

«Ο αριθμός των περιστατικών στην περιοχή εξακολουθεί να ανεβαίνει. Τις τελευταίες δέκα ημέρες τα κρούσματα στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας σχεδόν το ένα εκατομμύριο», σημείωσε.

Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι περίπου το 50% του βάρους παγκοσμίως έχει πέσει στην Ευρώπη καθώς περισσότεροι από 84.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Τα σύννεφα αυτής της καταιγίδας ρίχνουν το βάρος τους στην περιοχή της Ευρώπης πρόσθεσε ο Κλούγκε και τόνισε πως σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων «δεν υπάρχουν fast-track διαδικασίες για την επιστροφή στην κανονικότητα». 

Καθώς ορισμένες χώρες αρχίζουν να εξετάζουν πιθανή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία σχολείων και ορισμένων χώρων εργασίας, ο Χανς Κλούγκε προειδοποιεί ότι είναι κρίσιμο να γίνει αντιληπτή η πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα αυτής της μετάβασης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιλαμβάνεται ότι οι πολιτικές της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου επηρεάζουν ζωές και εισοδήματα. «Οι άνθρωποι σωστά ρωτούν: Πόσα πρέπει να αντέξουμε; Και για πόσο διάστημα; Σε απάντηση, εμείς, οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές αρχές πρέπει να έχουμε απαντήσεις για να προσδιορίσουμε πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιον τρόπο μπορούμε να σχεδιάσουμε μια ασφαλή μετάβαση».

Για οποιοδήποτε βήμα για την άρση μέτρων του lockdown πρέπει να έχουν διασφαλισθεί πολλά κρίσιμα ζητήματα όπως τα στοιχεία που δείχνουν ότι η μετάδοση της Covid-19 τελεί υπό έλεγχο, ότι οι κίνδυνοι ξεσπάσματος έχουν ελαχιστοποιηθεί και ότι τα συστήματα υγείας έχουν την ικανότητα του εντοπισμού, διαγνωστικού ελέγχου, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων Covid-19.

«Παραμένουμε στο μάτι του κυκλώνα…εάν δεν μπορείτε να διασφαλίσετε την πλήρωση αυτών των κριτηρίων, σας καλώ να το ξανασκεφτείτε», είπε ο Χανς Κλούγκε.