ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πάνω από 5 εκατ. αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μόνο την περασμένη εβδομάδα

ΗΠΑ: Πάνω από 5 εκατ. αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μόνο την περασμένη εβδομάδα

Πάνω από πέντε εκατομμύρια Αμερικάνοι εκτιμάται ότι έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό τον τελευταίο μήνα πάνω από το απίστευτο επίπεδο των 20 εκατ., γεγονός που θα υπογραμμίσει τη βαθιά οικονομική κάμψη που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Η έκθεση για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Εργασίας θα έρθει σε συνέχεια των απαισιόδοξων στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν χθες και έδειξαν πτώση-ρεκόρ στις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου και τη μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή των εργοστασίων από το 1946.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία, η οποία πιστεύουν ότι βρίσκεται ήδη σε ύφεση, συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 5,105 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 11 Απριλίου, σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters -τεράστιος αριθμός αν και χαμηλότερος σε σχέση με τα 6,606 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών έφθασαν τις 8 εκατ. αιτήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μέση πρόβλεψη, τα στοιχεία για την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σε πάνω από 20 εκατ. από την εβδομάδα που τελείωσε στις 21 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,